Konyhabútor felújítás

Tippek a régi konyhabútor felújításához

Otthon

A konyhabútor felújítás gondos tervezést igényel, egyrészt igényeinktől függően költségigényes, másrészt, ha szakemberrel kívánjuk elvégeztetni, akkor akár hónapokkal előre szükséges a szabad időpontot leegyeztetni. Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, amelyek segítségével könnyebben eldönthető, hogy mi az, ami önállóan is gond nélkül elvégezhető, illetve mi az, ami feltétlenül szakembert kíván.

Tippek a konyhabútor felújításához

A nyári hónapok után a nyaralás végén sokaknál (ismét) felvetődik a konyhabútor felújítás munkálatainak a beütemezése. A konyhabútor felújítás igénye számos ok miatt merül fel, gyakran a meglévő konyha avulása miatt kerül sor, de sokan a család gyarapodása miatt döntenek a komolyabb átalakítás, felújítás mellett. A meglévő konyhát nem biztos, hogy teljesen fel kell számolni, hiszen látványos minőségbeli javulás érhető el, ha csak a meglévő ajtókat, és a munkalap és a konyhaszekrény közötti panelfalat cseréljük ki. Manapság sok háztulajdonos rendelkezik kisebb-nagyobb gépparkkal, amellyel a ház körüli munkálatok könnyedén elvégezhetőek. Azonban azoknak sem kell elkeseredni, akiknek nincs semmilyen gépe, hiszen számos helyen lehetőség van a gépek rövid távú bérlésére is.

olcsó Konyhabútor felújítás

Fali panel javítása

A konyhában a munkalap és a konyhaszekrény között gyakran tesznek fel csempét a falra. Ez egyrészt nagyon dekoratív, másrészt higiéniai szempontból is előnyös, hiszen a különféle balesetek esetén (étel, és bármilyen szennyeződések) könnyen lehet az eredeti állapotot helyre állítani. A felpattant csempe nem esztétikus, és bármennyire is nem szeretnénk, a tekintetünk gyakran fog a hibára tévedni. A javítása több módon is történhet: bútorjavító viasszal, csempejavító tapasszal.

A bútorjavító tapasz előnye, hogy több színben kapható, és a javítás színe kevésbé üt el az eredetitől. A javító tapasszal akkor lehet orvosolni a hibát, ha a csempelap nincs egészében elrepedve. Előnye, hogy a javítás után a kész felület bármilyen színűre átfesthető. A tapaszt dogozzuk bele alaposan a kipattant részbe. A terméken megadott száradási idő letelte után pedig finom szemcsézetű dörzspapír (smirgli) segítségével könnyedén csiszoljuk síkba.

Konyhaszekrény ajtó felújítás

Alapvetően a konyhaszekrény ajtó felújításhoz érdemes szakember segítségét kérni, ugyanakkor van pár olyan probléma, kisebb hiba, amelyet egyedül is orvosolhatunk. Él-PVC-vel zárt bútorlap ajtóknál tipikus probléma, hogy az élen lévő PVC egy idő múlva elválik és felhajlik. A javításhoz csak ki kell hajlítani a PVC-t, és a résbe ragasztót kell bekenni. Érdemes Pálmatex ragasztót használni, amely alkalmas a fóliás MDF ajtók hibáinak javítására is. A száradási idő letelte után (kb. tíz perc) erősen nyomjuk össze a bútorlapot az él-PVC-vel.

minőségi Konyhabútor felújítás

+ 1 tipp

Ahogy a lakásban eltöltött évek száma nő, illetve ha a család létszáma bővül, azzal párhuzamosan nő a felhalmozott tárgyak mennyisége is. Gyakran nincs szükség új szekrényre, elegendő a különféle kisebb és nem túl nehéz tárgyak (például nyári nyaralási emlékek, kisebb kaspók, stb.) elhelyezésére néhány polcot felszerelni. Most elsősorban olyan lehetőségeket ajánlunk, amikor fúrás nélkül kívánjuk megoldani a polc rögzítését.

  • Polc rögzítése falra fúrás nélkül

Dekorációk, könnyű dísztárgyak tárolása kiválóan megoldható olyan polcokon, amelyet fúrás nélkül – rögzítünk, például kétoldalas ragasztó alkalmazásával, amely még kültéren való rögzítésre is használható. Vásárlás előtt érdemes a szakboltban segítséget kérni a ragasztó teherbírásával, és a várható élettartamával kapcsolatosan. A biztonság kedvéért használjunk tiplit, vagy csavart a rögzítéshez.

  • Rögzítés tapadókoronggal csempére

A lakberendezési áruházakban változatos tárolók, és polcok kaphatóak, amelyek tapadókoronggal vannak ellátva. Fontos tudni, hogy csak kisebb és könnyű apróságokat tudnak biztonsággal megtartani, és a rögzítés előtt a csempe felületét alaposan zsírtalanítsuk le.