gyerekfogorvos

Fogászat piciknek, avagy a gyermekfogászat

Egészség

A rendszeres fogászati ellenőrzést minél előbb érdemes elkezdeni: a fogorvosok a gyermekfogászat rendelésen már 12-18 hónapos korú gyermekeket is várnak, hogy megtörténjen az első fogorvosi vizit. A gyermekfogászaton a gyermekek a kezeléseket fogproblémák nélkül élhetik át, így a kellemetlen emlék nem társul hozzá.

Nem szabad megfeledkezni a gyermekek tejfogainak fogszuvasodásáról sem, kezeltetni kell őket. Amit meglátja az első szuvas tejfogat a szülő, minél előbb keresse fel gyermekével a gyermekfogászatot. Ugyanis a lyukas tejfogat is be kell tömni, hiszen a töméssel a tejfog élettartalma nő meg, így a gyökere idejekorán nem szívódik fel, és funkcionalitása mindaddig megmarad, amíg a maradandó fog úgy nem dönt, hogy előbújik.

Barázdazárás

A gyermekeknél leggyakrabban alkalmazott megelőző beavatkozásnak számít a barázdazárás. A fogorvos a gyermekfogászaton az előbújt őrlő- és kisőrlő fogak rágófelszínén lévő barázdarendszert zárják le résmentesen, amellyel a baktériumok, lepedékek bejutását akadályozzák meg, nehogy fogszuvasodást okozzanak.

A barázdazárt fogakat rendszeresen kell ellenőriztetni, ezért célszerű visszavinni a gyermekfogászatra félévente a gyermeket, mivel véglegesnek nem számít, hiszen 4 év alatt kikophatnak.

A beavatkozás természetesen teljesen fájdalommentes, így a gyermek akár megbarátkozhat a fogászati beavatkozásokkal a gyermekfogászaton.

A gyermekfogászaton nagyfokú türelmet kell nyújtania a szülőnek is, fogorvosnak is, hogy még véletlenül se érje a gyermekeket negatív hatás, így a későbbiekben sem fog kialakulna trauma.

A gyermekeknek meg kell szokniuk a gyermekfogászatot, a látogatásokat, a kezelések. A felnőttek nagyon sokat azért nem mennek fogorvoshoz rendszeresen, mert gyermekkorukban egy komolyabb stressz érte a fogorvosnál, így félelem lép fel a fogorvos szó hallatán is.