ablak

A biztonságos otthon az ablakoknál kezdődik

Otthon

Amikor otthont építesz, vagy újítasz fel, többféle tényezőt is figyelembe kell venni, amelyek között a biztonság kiemelkedő helyen van. Ezt nyilván nem kell hosszasan magyarázni. Az ember sokszor egy egész életét munkáját teszi bele a felépített házba, ezért nyilván szeretné azt és a bent lévő berendezéseket, eszközöket, bútorokat is biztonságban tudni.

Az otthoni biztonságnak többféle dimenziója van. Az első, ami általában az ember eszébe jut, az a betörésvédelem. Az illetéktelen behatolók állandó fenyegetést jelenthetnek, hiszen amíg nem vagyunk otthon, alaposan megkárosíthatnak bennünket.

Az ellenük való védekezésre hatékony megoldás lehet riasztók beépítése, valamint olyan ablakok, ajtók, alumínium rendszerek beszerzése, amelyekkel csökkenthetjük az ilyen típusú kockázatot.

A másik jelentős tényező, amiről biztonsági szempontból számot kell viselni az a potenciális tűzkár. Elég egy kis figyelmetlenség, vagy egy meghibásodás és már meg is van baj. Ezen a területen a tűzálló építőanyagok, füstérzékelők beépítése és tűzoltó készülékek beszerzése lehet a megoldás.

Ugyanakkor, ami közös ezekben a veszélyekben, pontosabban azok megelőzésében, a potenciális károk csökkentésében, az az, hogy megfelelő ablakok, ajtók beépítésével sokat tehetünk azért, hogy az ilyen jellegű kényelmetlenségeket, kellemetlenségeket elkerüljük.

Ma már számos innovatív nyílászáró készül, amelyek különleges jellemzőkkel rendelkeznek. Vannak olyanok, amelyek kifejezetten a magas hőellenállásról ismertek. Ezeket általában irodaházakban építik be és az az igazság, hogy elég borsos az áruk.

Ha a háztartásokról, az átlagemberekről van szó, hatékony és jóval költégkímélőbb megoldás lehet az alumínium ablakok beszerzése és beépítése. A folytatásból kiderül, hogy miért.

Az alumínium ablakok biztonsági előnyei

A fából és műanyagból készült ablakok után az utóbbi időszakban egyre inkább elterjednek az alumíniumból készült ablakok. Ennek a magyarázata egyszerű. Tartós anyagból készülnek, lehetőség van betörésgátló üveg beépítésére és különleges zárszerkezetek használatára. Ami ezen ablakok biztonsági dimenzióját illeti, az alábbi előnyei vannak.

Első helyen a betörésekkel szembeni ellenállóságot érdemes említeni. Az alumínium ablakok kerete fémből készül, az üvegezés pedig vastagabb, mint a megszokott ablaktáblák esetében, ennélfogva azok betörése is nehezebb. Ha pedig kifejezetten olyan ablakot szerzel be, amely betörésgátló üveggel rendelkezik, még egy lépést teszel otthonod biztonsága felé.

A tűzzel szembeni ellenálláság a másik nagyon fontos tulajdonság, amit méltán várhatsz el egy alumínium ablaktól. A fémkeret, jellegénél fogva nem olvad meg egy bizonyos hőmérsékleti értékig és az üveg is ellenállóbb, vagyis bizonyos ideig visszatartják a tüzet, ami lehetőséget ad a menekülésre, vagy arra, hogy a tűzoltók megérkezzenek.

Néhány hasznos tipp

Az alumínium ablakok számos előnnyel rendelkeznek a fából, vagy műanyagból készült nyílászárókkal szemben, ugyanakkor azonban ennek természetes velejárója, hogy drágábbak is. Éppen ezért érdemes néhány tanácsot betartani a vásárláskor.

Mindig keress megbízható gyártót, akivel kapcsolatosan a felhasználók pozitívan nyilatkoztak, a hírneve kiemelkedő és köztudott, hogy minőségi termékeket gyárt. Ugyanakkor, az is fontos, hogy garanciát is biztosítson.

Mivel az ablakok beszerzése összetett dolog és egyben egy olyan döntés, ami hosszú távra szól, ha nem vagy eléggé hozzáértő, jó ötlet lehet szakértői segítséget kérni. Amit még érdemes megtenni: győződj meg róla, hogy az ablak megfelel a helyi építési előírásoknak.

Végezetül, essen néhány szó a megfelelő betörésgátló üvegezési megoldásokról is, hiszen általában arra is van lehetőség, hogy a kiválasztott keretbe másmilyen üveget építtess be. Az egyik jó megoldás a laminált üveg, amely két vagy több rétegből áll, azokat pedig különleges fóliával ragasztják össze.

Érdemes még megemlíteni az edzett üveget, amely különleges hőkezeléssel épül, aminek köszönhetően ellenállóbb és szilárdabb lesz. Illetve, létezik a betörésgátló fólia is, amely az üveg belső felületére kerül és azt akadályozza meg, hogy az üveg töréskor apró darabokra törjön.

Fotó: Pixabay