A brownie (chocolate brownie) a sajttorta mellett az egyik legismertebb Egyesült Államokból származó édesség, amely puha, szaftos állaga, és csokoládés íze miatt hazánkban is sokak kedvence. Elkészítése nem bonyolult, így a kezdők is sikeresen elkészíthetik. Ez a klasszikus amerikai sütemény nagy mennyiségű kakaót és vajat tartalmaz, és különböző magvakkal, dióval, étcsokoládéval és fagylalttal lehet kombinálni.
A brownie eredete
A brownie recept történetéhez számos legenda fűződik, a írásos emlékek szerint már az 1900-as évek elején egy bostoni főzőiskola szakácskönyvében bukkant fel a receptje, más források szerint a sütemény neve 1896-ban jelent meg először.
Egy másik történet szerint pedig, a chichago-i Palmers Hotelben készítették el 1893-ban Berta Palmer kérésére, aki a hotel tulajdonosának a felesége volt. Ezt a süteményt akkor lekvárral és apróra vágott dióval ízesítették.
A brownie sütése
A brownie sütésének több titka van, ezek betartásával garantált a végeredmény, kívül ropogós, belül krémes állagú édesség születik.
A szakértők, cukrászok szerint az egyik fő szabály az, hogy a tésztát nem szabad túl sütni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akkor kell abba hagyni a sütését, amikor még nyersnek tűnik. Nehéz meghatározni pontosan az idejét, sokat számít a tapasztalat, és sütő is. Az egyik bevált módszer, hogy nyomáspróba segítségével lehet a tökéletes állagról meggyőződni: ha benyomjuk a tetejét, és belül még puhának, a tetejét viszont már kissé ropogósnak érezzük, akkor kivehető a sütőből. A sütéshez a legideálisabb az alsó-felső mód kiválasztása.
A brownie rengeteg cukrot, vajat, és kakaót, étcsokoládét tartalmaz. Jó minőségű, magas kakaóvaj tartalmú kakaóport célszerű használni. A receptek a legtöbb esetben étcsokoládét is tartalmaznak, amelyet vízgőz felett kell a vajjal, vagy margarinnal összeolvasztani. Vannak akik étolajat, vagy olívaolajat használnak a tésztához.
Ha máz nélküli brownie-t készítünk, akkor nagyon fontos a roppanós állagú tető, mert ez a réteg fogja a süteményt megóvni a kiszáradástól.
Ízlés kérdése, hogy milyen jellegű brownie-t szeretnénk sütni, lehet piskóta jellegűt, vagy töményebb változatot. A liszt helyett akár darált dió/mogyoró/mandula is felhasználható.
A kész brownie-t különféle gyümölcsökkel, vanília fagylalttal lehet kombinálni.
A recept rengeteg módon variálható. Található krémsajtos változat, amely sajttorta-brownie lesz, egyesek csokoládé darabokat szórnak a nyers tésztához, de fehér csokoládéból is elkészíthető.
A brownie receptje
Az édesség könyvek, és az internet gasztronómiai portáljain számtalan brownie receptet, és brownie- jellegű receptet és azok változatait lehet olvasni. Tapasztalat híján jó megoldás ismert „szerzők” kipróbált receptjeihez nyúlni. Az egyik gyorsan elkészíthető, egyszerű „ ideális brownie alaprecept” Stahl Judit szerint a következő:
Hozzávalók:
A tésztához
10 dkg étcsokoládé, 10 dkg finomliszt, 10 dkg cukor, 2 dkg cukrozatlan kakaópor, ½ teáskanál sütőpor, 2 teáskanál nescafe, 2 tojás, 1 dl semleges ízű olaj, 1 marék dió apróra vágva.
A kikenéshez 1 teáskanál puha vaj.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, majd egy 24 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk.
Az apró darabokra vágott étcsokoládét egy keverőtálban összekeverjük a liszttel, cukorral, a kakaóporral és a sütőporral.
Egy kisebb tálban a neszkávét 1 evőkanál langyos vízben feloldjuk, hozzáütjük a tojásokat, beleöntjük az olajat, és kézi habverővel gyorsan simára keverjük.
Ezt a sűrű masszát összedolgozzuk a csokis-lisztes-cukros száraz keverékkel fakanál segítségével, és a kész tésztát a kivajazott sütőformába öntjük. Egyenletesen elosztjuk rajta a diót, és a csokis süteményt 18-20 perc alatt megsütjük. A mennyiségből 6 adag lesz.
http://stahl.hu/edessegek/brownies
Egy másik „ ideális brownie alaprecept” az Origo, Táfelcpicc oldalán található.
Hozzávalók:
4 tojás, 300 g cukor, 200 g vaj, 200 g étcsokoládé, 150 g liszt, fél kiskanál só, és őrölt kávé, csipet csili, 50 g kakaópor, negyed teáskanál sütőpor.
Elkészítési idő: bruttó 35 perc, nettó 25 perc
Elkészítés:
A tojásokat és a cukrot egy tálban habosra keverem, közben a csokit és a vajat gőz fölött megolvasztom. Egy másik tálban a lisztet a sütőporral, a csilivel, kakaóporral, sóval, kávéval, és a sütőporral össze kell keverni.
A megolvadt csokis-vajas keverékhez hozzáöntöm a tojásos cukrot és a lisztes keveréket. Addig keverem, míg homogén masszát nem kapok. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. A tésztának a tepsiben 1-másfél ujjnyi magasságban kell szétterülni. 175 fokos sütőben, 23 percig (+/- 3 perc) sütöm.
https://www.origo.hu/tafelspicc/20130928-a-jo-brownie-harom-titka.html
(Forrás: Origo.hu/tafelspicc, Stahl.hu)