tojaskrem

Tojáskrém recept: Egész évben érdemes tojást enni nem csak húsvétkor!

Konyha

Ön tudta, hogy a tojásnak is van világnapja? Világszerte október második péntekjén ünneplik meg a tojás világnapját. Az 1996 óta az eseménynek az a célja, hogy minél többeket tájékoztassanak a tojás jótékony hatásáról. Nemcsak alapanyag, de tojásból számtalan fogás készíthető akár reggelire, vagy vacsorára. A tojáskrém kiváló uzsonnára egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, vagy pirítósra kenve tökéletes vacsorára. Pillanatok alatt elkészül, és pár napig a hűtőben is tárolható.

A tojás az egyik olyan alapélelmiszer, amelyből csak hazánkban több mint 2 milliárd darabot fogyasztanak el, átlagosan személyenként 240 darabot. Az elmúlt évtizedekben a tojás jelentősen rehabilitálódott, és számos kampány hívja fel a lakosság figyelmét a tojásfogyasztás előnyeire. Mint a magyar konyha fő alapanyaga, számtalan ételünkhöz nélkülözhetetlen, és a változatos étrendhez mértékletes fogyasztása ajánlott.

A tojáskrémet a magyar háziasszonyok gyakran készítik húsvét után, amikor az ünnepek után – a főt sonkától és főtt tojástól eltelve- jó pár tojás árválkodik a hűtőben. Mivel a tojás az egyik legegészségesebb élelmiszer, érdemes gyakran készíteni, mivel nemcsak D-vitaminban, de B-12 vitaminban és Omega-3 zsírsavban is bővelkedik.

Tojáskrém recept

A tojáskrém azon ételek egyike, amelyet könnyen, az otthon meglévő hozzávalók segítségével készíthetünk el. A megfelelő krémállaghoz tökéletes egy robotgép, de annak hiányában egy villa is elegendő.

Alaprecept 4 főre

10 db főtt tojás

10 dkg vaj, vagy margarin

1 fej vöröshagyma/1 fej lilahagyma/1 csokor medvehagyma/ 1 csokor snidling (ízlés szerint)

4 evőkanál majonéz

2 evőkanál mustár (dijoni mustár)

só, bors

Elkészítése

Egy keverőtálban a főtt tojásokat törjük össze villával kisebb darabokra. A szobahőmérsékletű vajjal együtt robotgéppel keverjük krémesre. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, ízlés kérdése, hogy melyik fajtát használjuk, érdemes mindhárom hagymából egyszer kipróbálni. Végül adjuk a mustárt, a majonézt és a fűszereket. A hozzáadott majonéz növelésével krémesebb állagú tojáskrémet kapunk. Az elkészült krémet jól záródó üveg, vagy műanyag dobozban a hűtőben tároljunk. Legalább 4 óra szükséges, hogy a kellemes ízhatása kialakuljon.