Ekcéma

A rovarcsípés-allergia legbiztosabb jelei

Egészség

A kullancsok, hangyák, méhek és darazsak egyre gyakrabban okoznak kellemetlen perceket, akár mennyire is igyekszünk elkerülni a csípéseket.

Az alábbiakban dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa ad néhány hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mi a teendőnk abban az esetben, ha rovarcsípés ér minket.

A szükséges óvintézkedések

„Magyarországon a rovarok és a pókok mérge nem halálos, ám azok számára, akik allergiásak a rovarméregre mégis súlyos reakciókat, akár halált is okozhat egy-egy csípés. Elkerülni őket sajnos nagyon nehéz, de az allergiás reakciókat enyhíthetjük. Épp ezért, aki allergiás a rovarcsípésekre, mindig tartsunk magunknál gyógyszert vagy kalcium pezsgőtablettát. Ha ez nem áll rendelkezésre, azonnal hívjunk orvosi segítséget” – mondta a doktornő.

Ha megtörtént a baj

Nyáron az élénk ruhadarabok, a parfümök, az édes enni- és innivalók mind-mind vonzzák a rovarokat. Ha hessegetjük őket, az számukra támadásnak minősül és ez gyakran csípéssel végződik. A méreg összetevői mindenkinél okozhatnak viszkető vagy fájó érzést, duzzanatot vagy bőrpírt, de ezek még nem minősülnek allergiás reakciónak. Ezek a tünetek egy-két napon belül elmúlnak. A viszketés enyhítésére használhatunk kenőcsöt, a duzzanatra hagymát vagy ecetes borogatást is tehetünk, de ezen kívül nem igényelnek egyéb kezelést.

Ismerd fel a bajt!

Ha a csípést követően az egész testen viszketés, duzzanat vagy kiütés jelentkezik, az már enyhe fokú allergiás reakciónak minősül. Komolyabb esetben a csípés helyén óriási duzzanat, gyulladás jelentkezhet. Mindenkép keressünk fel szakorvost, hiszen allergiavizsgálattal kideríthető, hogy mely rovarok csípésére vagyunk allergiásak, így annak fokozataihoz mérten a megfelelő kezelést is elő tudják írni. Fertőzött csípést követően hidegrázás jelentkezhet, a csípéstől pedig piros vonalat látunk terjedni. Ilyenkor mindenképp forduljunk orvoshoz, hiszen ebben az esetben antibiotikum kezelésre van szükség.

Óvatosan piknikezz!

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, sőt gyakran ott is étkezünk. Ám a finom falatokat a repkedő méhek és darazsak is gyakran megkívánják. Ez azért különösen veszélyes, mert ha figyelmetlenek vagyunk, az üdítőre vagy az ételre rászálló rovarok könnyen a szájüregbe kerülhetnek, és ott is okozhatnak csípéseket. Ez minden esetben nagyon veszélyes, hiszen a megduzzadt nyálkahártyák akár fulladást is okozhatnak. Az orvosi segítség ebben az esetben nélkülözhetetlen, és amíg megérkezik a segítség, szopogassunk jégkockát!

Kullancsriadó

„Ha egzotikus országba utazunk, mindig tájékozódjunk a kötelező védőoltásokról, ugyanis az ott élő rovarok számtalan betegséget terjeszthetnek. Ha kirándulunk, vagy a fűben piknikezünk, mindig vizsgáljuk át magunkat, különösen a lágyrészeket valamint a hajlatokat, hogy nincs e bennünk kullancs. Az általuk terjesztett Lyme-kór, vagy vírusos agyvelőgyulladás ellen gyógyszerrel vagy védőoltással védekezetünk” – monda a doktornő.
Forrás: Allergiakozpont