paradicsom

A Paradicsom jótékony hatásai

Egészség Életmód

Paradicsom: Hatásos a rák ellen

A paradicsomban van egy karotinoidfajta, méghozzá a likopin, ami jelentősen csökkenti a prosztatarák előfordulásának esélyeit. A Harvardi Egyetemen 47 ezer férfi (40– 75 év közöttieket) étkezési szokásait vizsgálták meg. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente 10 adag paradicsomot, -szószt, -levet vagy pizzát ettek, 45%-kal kisebb arányban fordult elő prosztatarák, mint azoknál, akik heti 2 adagot ettek.

Paradicsom: a rák több fajtája ellen

Komoly bizonyítékok vannak arra is, hogy a paradicsomban lévő likopin a gyomor- és tüdőrák ellen is hatékony. Sőt az előzetes kutatások szerint a hasnyálmirigy-, a vastagbél-, a nyelőcső-, a száj-, a mell- és a méhnyakrák ellen is véd. A likopin rákellenes tulajdonságai akkor jönnek elő a legjobban, ha zsírban gazdag ételekkel, például avokádóval, olívaolajjal vagy dióval fogyasztjuk. Ennek oka, hogy a karotinoidok zsírban oldódó tápanyagok.

Paradicsom: Védi a szívünket

A már emlegetett likopin másik remek tulajdonsága, hogy megóvja a szívet az oxidációs károsodástól, így csökkenti a szívroham kialakulásának kockázatát. Az American Heart Journal egyik tanulmánya szerint az antioxidánsban gazdag paradicsomkivonattal történő kezelés csökkenti az 1-es fokozatú magas vérnyomás értékét.