Öltözködés a családi ünnepeken: mire figyelj oda?

Életmód

Névnap? Szülinap? Évforduló? Köszöntés? A családi ünnepeken van, aki a hétköznapi öltözéket részesíti előnyben, de van, aki megadja a módját. Most eláruljuk, miért érdemes kiöltözni és mit érdemes felvenned!

Miért érdemes kiöltözni a családi ünnepekre?

Meg lehet jelenni persze melegítőben, vagy a hétköznapi farmer-póló kombóban is, de mi azt ajánljuk, hogy gondold újra az öltözéket.

Örök emlék – feszengés nélkül, de maradandóan

A családi ünnepek remek alkalmak arra, hogy a ritkábban látott, esetleg távolabbi családtagokat, unokatestvéreket, féltestvéreket, nagynéniket és keresztszülőket lássuk. Öröm, amire fel kell készülni lélekben, és akár öltözékben is. Ilyenkor legalább egy darab csoportkép biztosan készül, hiszen végre összejött mindenki. És ez a kép, mint ritka kincs, körbejár a családban; kikerül a nagyi szekrényére, az unokatesó Facebookjára… szóval örök emlék lesz. Biztos, hogy szakadt farmerban és pecsétes pólóban a legjobb egy ilyen képen szerepelni?

Érdemes megadni a módját!

Sokan mennek étterembe vagy valamilyen rendezvényhelyszínre egy találkozón, kisebb családi ünnepségen. Ez azért is jó, mert senkinek nem kell hetekre előre készülnie, sütni, főzni, takarítani, emellett pedig mindenki akkor vet véget az ünnepségnek, amikor csak akar. A helyszínt jól válasszátok meg: érdemes különleges, családias hangulatú helyre menni, ahol fesztelenül lehet nevetni, sztorizgatni, jól érezni magatokat.

Itt valószínűleg a helyszínt is illik megtisztelni egy kicsit elegánsabb ruhával, de gondolj csak bele; a ritkán látott családtagok fejében ez a kép marad meg majd rólad. Ugyanakkor nem érdemes túlzásba esni sem: egy szép, ápolt, csinos fölső és egy elegánsabb, tiszta alsó elég lehet, természetesen az eseménytől függően.

Mit vegyél fel az eseményre?

Ha megvan a hely, megvan az idő, vedd számba, ki mindenki fog eljönni, és mit fogtok csinálni. Ha a konzervatív stílusú nagymama is ott lesz, akkor érdemes a klasszikusabb darabokan gondolkodni. Ha lazább a hangulat, és nincs kijelölt helyszín, csak valaki otthona, akkor bőven elég egy, a hétköznapinál szebb ruhadarab. A hölgyek felvehetik a szebbik blúzt egy hozzá illő nadrággal vagy szoknyával, a férfiak teret adhatnak a lazább szabású öltönyöknek.

Amit nagyon érdemes megfogadni: ne legyen szoros, kényelmetlen, nagyon műanyag. Egy családi esemény viszonylag sokáig tart, és nagyon rossz lesz, ha végig feszengened kell! Cipőből is csak olyat viselj, amit már megszoktál. A túl magas sarok, túl szűk kialakítás megölheti a hangulatod.

Mit ne vegyél fel?

Azt már megbeszéltük, hogy tiltólistán van a kényelmetlen cipő, ruha, farmer. Szintén nem ajánlott a túl kivágott, felsliccelt, kacér darabok bármelyike – hiszen kínosan érezheti magát valaki, hogy a családtagját egy más szerepben kell látnia. Szintén érdemes kerülni a túl feltűnő, túl harsány, túl kirívó ruhadarabokat is.

Egy családi eseményen a sportosan elegáns stílus szinte mindig megfelel, és nem is túl kirívó. Csak éretlen tinédzserek gondolják úgy, hogy a személyiségük elfojtása, ha egyszer leveszik magukról a zenekarjuk pólóját, és kicserélik egy lángoló koponyáktól mentes verzióra a táskájukat. A családi eseményre a legjobb, ha mindenki kényelmesen, önmagát adva jelenik meg, de ezt az önmagához mért legszolidabb formában adja elő.

Örök farmer – szabad?

Mindent szabad, ha a hely és a család lehetővé teszi. Egy farmer, ha megfelelően van stylingolva, igenis lehet elegáns viselet. Párosítsd kellemes, világos felsővel és egy zakóval/blézerrel, a férfiak még akár nyakkendőt is vehetnek hozzá. Így étteremben is megfelelő öltözet, kivéve, ha kimondottan elegáns, nyakkendős, vagy fekete-fehér öltözetet követelő helyszínről van szó.

De most akkor mindent szabad?

Igen, mindent. De nem mindenkivel! Alapszabály, hogy minél távolabbi a rokonság és az ismeretség, annál formálisabban illik mutatkozni. Ha a kis család elmegy a nagyszülőkhöz, akikkel minden héten vagy hónapban találkoznak, akikkel összejárnak, az egészen más lesz, mintha a tágabb családdal, sőt, ismeretlen új családtagokkal ünneplik valamelyik testvér eljegyzését egy választott étteremben. Ekkor az a helyzet, hogy az ünnepséghez és a helyszínhez mérten a legelegánsabban kell öltözni. Ha kiemelt a családi ceremóniára érkezel, érdemes egy kicsit elegánsabb, formálisabb szettet választanod.

Szezonális finomságok

A család gyakran ünnepek, megszokott évszakok környékén találkozik: a karácsony, a húsvét, vagy éppen az iskolai szünetek alakítják a találkozók időpontjait. Ilyenkor szerencsére lehetőség van az ünnep hangulatához, alkalmához öltözni. Télen a piros, zöld, fehér, tavasszal a kék és a sárga az idényszínek. Ha nyáron van a találkozó, vigyázz, hogy ne vesd el a sulykot: a kivágott nyári ruha, férfiaknak a meztelen felsőtest, a strandpapucs akkor se megfelelő öltözet, ha egyébként olyan hőség van, hogy megolvad a kocsiban az elektronika.

Mértékkel, értékkel

Ha a család összejön, óhatatlan, hogy lesz, akinek jobban fut a szekér, míg mások alapvetően nem dicsekedhetnek márkás holmival, drága ékszerekkel. Nem kell ezt hangsúlyozni, de nem is kell  alulöltözöttnek lenni. Elég, ha a legfeltűnőbb darabokat nem erre az alkalomra veszed fel, akkor sem, ha megteheted. Hivalkodó, nem szép dolog a világ végéről is látható gyémánt fülbevaló vagy a malomkő nagyságú aranymedál, ha azt sugározza: én megvehetem, te nem. Ha egy öltözék egyszerű, de elegáns és jól szabott, sokkal többet árul el a viselőjéről, mint egy márkás, drága ruha.

A kevesebb több

Az aranyszabály, ami minden helyzetben igaz a stílus világában. Nyugodtan lehet kiegészítőket, ékszert, nőknek sminket viselni, de ne mértéktelenül sokat. Érdemes elegáns inget, zakót, szoknyát vagy ruhát venni, de ne báli ruhát, és ne túl kirívót. A mértéktartó megjelenés mindig a legstílusosabb megoldás, minden helyzetben!

Ha a család ünnepelni készülsz, az öltözködés is mindig kérdés lehet. Érdemes megnézni, hogy hová szól a meghívó, és kik lesznek ott. Egyébként meg nyugodtan kérdezd meg közelebbi rokonaidat, ők miben érkeznek  a családi ünnepségre!

Kép forrása: Unsplash