Törökország nyaralás

Törökország csodája

Utazás

Törökország a kisgyermekes családok, az éjszakai élet kedvelői, az ókori emlékek csodálói, sportolók és a gasztronómiai ínyencek számára is egyaránt tökéletes úti cél. Az ország népszerűségét a minőségi üdülőhelyeinek, a gazdag kultúrájának, a színes szórakozási és sportolási lehetőségeinek, valamint az egyedülálló természeti szépségének köszönheti. Érdemes felfedezni Törökország csodálatos vidékét!

Törökország nem csupán üdülőhelyeiről, hanem ókori építészetéről, háborítatlan, különleges tájairól és barátságos, vendégszerető lakosairól is ismert. Az ország sokszínűsége vitathatatlan, mint ahogyan az is, hogy rengeteg embert vonz a világ minden tájáról. A sokoldalú üdülőparadicsomban mindenki megtalálhatja számítását, legyen szó luxus nyaralásról vagy egy pár napos kempingezésről. Válaszd bátran nyaralásod helyszínéül ezt a remek országot és böngéssz a legjobb törökországi utak között!

Cikkünkben összegyűjtöttük Törökország legszebb helyszíneit, melyek egyedülálló atmoszférával rendelkeznek! Indulásra fel!

Isztambul

Isztambul városa, az egykori Konstantinápoly a törökországi Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el. Területi szempontból ugyan csak kisebb része van Európában, mégis európai városnak tartják. A 15 milliós agglomerációs lakosságával Törökország legnépesebb települése, illetve az ország kulturális, művészeti és gazdasági központja. A helység a római kori, bizánci és oszmán építészeti jellegzetességek emlékeit őrzi. A központ fő látványossága a Hagia Szophia székesegyház, a Kék mecset, a Boszporusz, az Emirgan Park és még számos különlegesség. A helyi Nagy Bazárban keleti piacok izgalmas és pezsgő világát ízlelhetjük meg. Isztambul éjszakai élete élénk és színes, ezért a fiatalok közkedvelt úti célja. A város lüktető kulturális kavalkádja minden idelátogatót elvarázsol.

Antalya

Antalya népszerű üdülővárosa a Földközi-tenger egyik öblének partján, a török riviérán helyezkedik el. 2 és fél millióan lakják a várost, melyet a török riviéra gyöngyszemeként, fővárosaként emlegetnek. A települést gyűrűként öleli körül a Toros-hegység. Partszakasza festői környezetű, tengervize kristálytiszta és a kék szín ezernyi árnyalatában tündököl. Az óvárosban sétálva a bizánci, római és szeldzsuk építészeti kultúra jellegzetes vonásait fedezhetjük fel. A helység fő látványossága a Kaleiçi Múzeum, a Kaleiçi kikötő, a Hadrianus-kapu és a Düden-vízesés. Antalya régészeti múzeuma a gazdag tárgyi emlékanyagot kiállító – környékről származó – történelem előtti-, hettita-, görög- és római kori gyűjteményeiről vált igazán híressé.

Alanya

Alanya páratlan üdülővárosa a török riviérán, az Antalyai-öbölben, Pamphülia tengerparti részén, a Toros-hegység és a Földközi-tenger között helyezkedik el, Antalya városától 120 km-re. Gyönyörű és hosszan elnyúló partszakasszal rendelkezik, a fürdőzés szerelmeseinek ideális választás. A helység ismertetőjele a tengerbe mélyen benyúló sziklaszirt, amelyen a híres szeldzsuk vezér, I. Alaeddin Keykubad által épített erőd áll. Különleges látnivaló a helyi Damlatas-barlang. Bazárok fergetege és a pezsgő éjszakai élet nyújt felejthetetlen élményt és autentikus török életérzést az ideutazóknak. A napfényes Alanya mediterrán növényzetét főként libanoni cédrusok, örökzöld cserjefélék, fügefák és feketefenyők alkotják.

Bodrum

Bodrum kikötővárosa és üdülőközpontja a török riviérán az Égei-tenger partján, Muğla tartományban helyezkedik el. A település Bodrum-félszigeten fekszik, a Gökova-öböl bejáratánál, Kosz szigetével szemben. Valaha itt volt található a kariai Halikarnasszosz központja, a halikarnasszoszi mauzóleummal. Homokos strandja, azúrkék öblei és szórakozási lehetőségeinek tárháza miatt gyakran a „török St. Tropez”-nek is nevezik az üdülőhelyet. Bodrum káprázatosan szép, mediterrán hangulatú szűk utcái, fehérre meszelt falai és azon futó tarka virágok görög miliőt sugallnak. Számos színvonalas szálloda és nagyszerű török ínyencségeket kínáló étterem található a városban. Érdemes felfedeznünk Bodrum páratlan vidékét.