fogászat terhesség alatt

A fogak ápolása várandósság alatt – Mire figyeljünk?

Egészség

A várandósság okozta hormonális változásoknak köszönhetően a fogíny érzékenyebbé válhat és könnyebben be is gyulladhat. Amennyiben fogínye felduzzad, bepirosodik, vagy fogmosáskor, illetve az után vérezni kezd, akkor meglehet, hogy szervezete fokozottan reagál a fogakon képződő lepedékre.

Alábbi cikkünkben a várandósság alatti fogápolásról osztunk meg néhány hasznos tanácsot és tudnivalót.

A várandósság előtt

Fontos, hogy fogaira már a várandósság előtt odafigyeljen. A terhesség során a fogínybetegségnek köze lehet a koraszüléshez, illetve az alacsony születési testsúlyhoz, ami többféle egészségügyi kockázatot is jelenthet a csecsemők számára. Egyes kutatások szerint a koraszülést maga az ínygyulladás is kiválthatja.

Mossa fogait, beleértve az íny peremét is, naponta kétszer. Használjon puhaszálú fogkefét és fluoridos fogkrémet.

Érdemes továbbá egy alapos fogászati diagnosztikát és vizsgálatot is beütemezni, mielőtt elkezdődne a „babaprojekt”. A megelőző fogászati kezelések segíthetnek a fogak és fogíny épségének megőrzésében a várandósság során, csökkentve ezzel a koraszülés veszélyét.

Fogászati kezelés a várandósság alatt

Fontos, hogy a várandósság során többször is ellátogasson fogorvosához. Fogainak egészsége komoly hatással van egész szervezetének egészségére, és ez természetesen a babára is kihat. Elengedhetetlen tehát, hogy a várandósság során is odafigyeljen fogai megfelelő karbantartására, illetve rendszeres vizsgálataira.

Amennyiben várandós, vagy úgy érzi, hogy az lehet, ezt előre jelezze a fogorvosánál, amikor időpontot kér. Kérje meg fogorvosát, hogy ellenőrizze fogínyét is, illetve kérjen tanácsot annak megfelelő karbantartására is. Az orvosok sokkal óvatosabbak, amikor egy várandós nőnek írnak fel gyógyszereket, ugyanis egyes készítmények, például a tetraciklint tartalmazó antibiotikumok a csecsemők fejlődő fogazatára is hatással lehetnek.

A fogászati kezelések többsége a várandósság alatt is biztonságos. Ilyenkor érdemes kerülni a röntgenfelvételek készítését, azonban amennyiben ez fogorvosa szerint elkerülhetetlen, speciális védőfelszerelésre lesz szükség. Okvetlenül tájékoztassa előre a röntgent készítő orvost állapotáról.

Ha pedig olyan fogászatot keres, ahol körültekintően figyelnek Önre, akkor a Móricz Dental fogorvosi rendelő Budapesten tökéletes választás lesz! Kismama fogászatukon tapasztalt fogorvosok segítik mosolya egészségét fenntartani.

A fogak gondozása a várandósság alatt

A fogak higiéniájának és egészségének megőrzése sokkal fontosabb feladattá válik a várandósság során. A lepedékképződés megfékezése érdekében alaposan mossa meg fogait napi két alkalommal. Egyszer reggel, a reggeli után, másodjára pedig éjszaka, lefekvés előtt. Mindemellett naponta egyszer használjon fogselymet is.

Egyes várandós nőknél könnyebben előjön az öklendező reflex fogmosás során. Ilyenkor érdemes puha, kisebb fejű gyerekfogkefére váltani, és a reggeli órákban inkább később fogat mosni, amikorra már a rosszullét is elmúlik. Koncentráljon a légzésére, miközben a hátulsó fogait mossa.

Segíthet az is, ha nem a fogkefére helyezi a fogkrémet, hanem szétkeni azt fogain, miután megsikálta őket az „üres”, benedvesített fogkefével. Ezt a fogkrémet utána ne öblítse ki szájából. Amikor aztán már jobban hozzászokik a fogmosáshoz a várandósság során, folytassa a megszokott módon.

A fogak és a fogíny egészségének megőrzése érdekében érdemes észben tartani az alábbiakat is:

  • Igyon sok csapvizet:
  • A csapvízben található fluoridok erősítik a fogakat és segítenek elkerülni a fogszuvasodást. Sem a fluoridos fogkrémek, sem a csapvíz nem jelentenek veszélyt a baba fejlődésére.
  • Kerülje a cukros üdítőket és italokat.
  • Fogyasszon egészséges élelmiszereket.
  • Fogyasszon 2 és fél adag kalciumban gazdag élelmiszert naponta:
  • Ezek lehet tej és különféle tejtermékek is. A kalcium nagyon fontos gyermeke csontozatának és fogazatának fejlődéséhez. 250 ml tej számít egy adagnak.

A reggeli rosszullét kezelése

A reggeli rosszullét hányást, vagy gyomor refluxot idézhet elő. Ilyenkor a gyomor savas tartalma felkerül az ember szájába, és bevonja a fogakat. A gyomorsav kárt tehet a fogzománcban és fokozhatja a fogszuvasodás kockázatát is. Amennyiben ilyen panaszai vannak, az alábbiakra figyeljen oda:

  • Ne mosson fogat legalább 30 percig hányás vagy reflux után. Ez némi időt ad a fogzománcnak, hogy regenerálódjon rajtuk a savkárok.
  • Hányás vagy reflux után alaposan öblítse ki a száját tiszta vízzel, hogy kimossa belőle a savat. Ez után kenjen szét némi fluoridos fogkrémet fogain, hogy felfrissítse leheletét, és segítsen a fogzománc regenerálódásában.