műlencse

Trifokális műlencse: árak és egyéb hasznos tudnivalók

Egészség

Sok esetben az optimális látásért műlencse beültetése szükséges. A pontos lencseválasztáshoz elengedhetetlen, hogy profi segítségét kérjük.

Milyen trifokális műlencsét érdemes választani?

A megfelelő lencse kiválasztásához érdemes szakemberhez fordulni. A trifokális műlencse „olyan továbbfejlesztett multifokális lencse, amely éles kétszemes látást biztosít a távoli, a közép és a közeli távolságra is” (forrás: www.drnagymihaly.hu). Dr. Nagymihály Attila amellett, hogy orvosi szempontok szerint választ betegeinek lencsét, a munkánkat, életmódunkat és a mindennapos tevékenységeinket is figyelembe veszi. A műtét előtti napon egy alapos szemészeti vizsgálatot végez a betegeken.

Mire számíthatunk a vizsgálat során?

A vizsgálatra magunkkal kell vinni a már meglévő szemüvegünket, a korábbi leleteket. Ha esetleg volt egyéb szembetegségünk, akkor annak leleteit és az összes 3 éven belüli zárójelentésünket. Azok, akik már eleve kontaktlencsét hordanak a kemény lencséiket a vizsgálat előtt 3 héttel már nem szabad viselniük. Ha lágy a lencse, akkor 4 napig tilos vizsgálat előtt annak viselése. A vizsgálatokra szemüvegben lehet csak érkezni. A vizsgálatok időtartama körülbelül 2 órát vesz igénybe. A rendelőbe nem kell várakozni, mert minden páciens pontos időre érkezik. A vizsgálatra úgy érdemes készülni, hogy mindenképpen szükséges egy kísérő, hiszen a vizsgálat pupillatágítás mellett történik. A vizsgálat után 2-3 óráig a látás homályos lesz és a szemünk pedig érzékeny lesz a fényre. A pupillatágítás után nagyító lencsével vizsgálja meg az orvos a szemfeneket, a retinát és a látóidegfőt. Keresi az esetleges károsodásokat vagy lehetséges szembetegségeket. A vizsgálatok elvégzése nagyon fontos, hiszen az orvos nagyon sokat megtud a szemek állapotáról és gyorsan el tudja dönteni azt, hogy a műlencsék beültetésével mekkora javulás érhető el.

Milyen lencsetípusok közül lehet választani?

A lencsetervezés során egyedileg határozzák meg, hogy melyik lencse beültetése lenne a legmegfelelőbb, amely biztosítja majd a tökéletes látást. A rendelőben a svájci Haag-Streit cég által gyártott Lenstar készüléket használják és ezzel vesznek pontos méretet a szemről. A trifokális lencse tulajdonképpen egy multifokális lencse, amelyet továbbfejlesztettek. Ezek a lencsék mind a kettő szemre éleslátást biztosítanak távoli vagy közeli, illetve közép látótávolságra is. A műlencse beültetése után némely esetben a monitorhoz külön szemüveg viselése válik szükségessé, de az esetek többségében (80%) eséllyel erre sem lesz szükség. A trifokális lencsét némely esetben nem javasolják. Egyes szembetegségek nem teszik lehetővé a lencse beültetését, ilyen például a szemfenéki meszesedés vagy a szaruhártya betegség. Azonban, ha minden lehetőség adott a trifokális lencse beültetéséhez, akkor minél hamarabb keressük fel a szakembert, hogy teljes életet élhessünk és élvezhessük az éleslátás minden pillanatát.