Aquaticum Debrecen

Utazás a fürdővilágban: barangolás gyógyfürőkben, aquaparkokban Magyarországon

Életmód Utazás

Bármerre indulunk el Magyarországon, mindenfelé találunk fürdőket. Minden évszakban és időjárásban bátran javasoljuk felkeresésüket, hiszen milyen jó, hogy egy esős napon tudunk alternatívát találni – sőt a kicsik garantáltan élvezni fogják az élménymedencéket, aquaparkokat és a csúszdaparkot –, vagy télen fel tudunk töltődni a gyógyvíz és a kényeztető kezelések és a méregtelenítő szauna világában.

De mi alapján döntsük el úticélunkat?

Válogathatunk gyógyhatás szempontjából: a jódos-brómos vizektől a kéntartalmú ásványi elemeket tartalmazókig mindenféle megtalálható, ezek gyógyhatása más és más. Ugyanakkor építészeti megoldások szerint is osztályozhatunk: a Makovecz Imre tervezte, makói Hagymatikumtól kezdve az oszmán hódoltság korából származó 16. századi török fürdőkig, sőt természetes képződményű barlangfürdőkben (pl. Miskolctapolca barlangfürdő) is fürödhetünk.

harkany-furdo

Ha meguntuk a fürdőzést és a szaunázást, és már a csontunk sem fáj, eleget regenerálódtunk és felfrissültünk/teljesen meggyógyultunk, akkor ne hagyjuk ki a szórakoztató vizes programokat. Egyik legelső kezdeményezésként indult a CINETRIP – a mozi hőskorát és hangulatát a modern technika eszközeivel felidézendő –, mely egy nemzetközileg is ismert party-világgal tette ismertté a történelmi budapesti fürdőket a fiatal generáció körében. Télen a Rudas Gyógyfürdő, nyáron a Széchenyi fürdő ad otthont ennek látványtechnikában is érdekes fürdőbulinak. Koncertekkel és gyerekprogramokkal sok fürdő várja a látogatókat.

Még egy érv: már a rómaiak is ismerték a magyar gyógyvizet, és használták fürdőházaikban.