depresszió

A depresszió tünetei és kezelése

Egészség

A depresszió tüneteit az év bármely időszakában tapasztalhatjuk, de a téli hónapokban sokkal gyakoribbak. Szoros összefüggésben van ez azzal a ténnyel, hogy késő ősztől kora tavaszig napunk jelentős részét sötétségben vagyunk kénytelenek tölteni. Reggel, induláskor még nem kelt fel a nap, és délután már koromsötétben érkezünk haza.

A depresszió jellegzetes tüneteket produkál, vegyük most ezeket sorra:

  • Szomorúság, elhagyatottság, reményvesztettség érzése.
  • Az öröm hiánya – olyan dolgok esetén feltűnő, melyeknek a beteg korábban tudott örülni, most pedig közömbös irántuk.
  • Libidócsökkenés – korábban szexuálisan igen aktív személyes esetében is előfordulhat, hogy a depresszió lenullázza a vágyat.
  • Érdektelenség – a beteg elveszíti érdeklődését a számára normál esetben fontos és érdekes dolgok, tevékenységek, személyek iránt.
  • Alacsony önértékelés – a depressziós személy hajlamos kicsinyíteni saját képességeit, és helytelen énkép alakul ki benne.
  • Fáradtságérzet, alvászavar – elalvási és visszaalvási problémák, állandó fáradtság- és kimerültségérzet.
  • Sötét jövőkép – a beteg pesszimistán tekint a jövőbe, gyakran gondol a halálra.

A lelki tünetek mellett a depresszió számtalan testi problémát is okozhat, ezek közül leggyakoribbak az emésztőszervi panaszok (hasmenés, székrekedés, gyomorfekély), illetve a fejfájás. A depressziót sok esetben szorongásos tünetek is kísérik.

Hogyan kezelhető?

A depressziós személyt kezelőorvosa először alapos fizikai kivizsgálás alá veti, hogy kizárhassa a problémák szervi eredetét. Ha a vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak, körültekintően megválasztott, gyógyszeres kezelés következik.

A depressziót ma már hatékonyan lehet kezelni antidepresszánsokkal. A gyógyszeres kezelést pszichoterápiával is kombinálhatják, a pszichiáter pedig időszakosan laborvizsgálatokat fog elvégeztetni.

A kezelés általában két fázisból áll. Az első a tüneti kezelés, melyet egy 4-9 hónapig tartó fenntartó kezelés követ, megelőzvén a beteg visszaesését.

Az egyes gyógyszerekre nem mindenki reagál egyformán, ezért elképzelhető, hogy a kezelés nem lesz egyből eredményes. Nagyon fontos, hogy a beteg soha ne felejtse el bevenni a gyógyszereit, mert a látszólagos jókedv és kiváló közérzet könnyen átfordulhat depresszív tünetekbe.

Ha valaki már legalább két depressziós szakaszon átesett, az orvos dönthet úgy, hogy folyamatos fenntartó kezelésben részesül.