A gyros olyan görög étele, melynek alapja egy kerek formájú, füstölt hús, melyet többnyire marhahúsból készítenek. A gyros általában burgonyával, salátával és tzatziki mártással tálalják.
Ha szeretnéd elkészíteni a gyrost otthon, a következő receptet ajánlom:
Hozzávalók:
- 500 g marhahús
- 1 db nagyobb hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál oregano
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt paprika
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
- A hagymát és a fokhagymát finomra vágd, és a marhahússal együtt egy tálba helyezd.
- Adj hozzá az oreganót, a köményt, a paprikát, a sót és a borsot.
- A húst alaposan dörzsöld össze a fűszerekkel, és hagyd állni legalább egy órát.
- Közben készítsd el a tzatziki mártást. Ehhez keverj össze 1 teáskanál finomra vágott friss mentát, 1 teáskanál finomra vágott friss petrezselymet, 1 teáskanál finomra vágott friss kaporral, 1 gerezd fokhagymát, 1 teáskanál sót és 1 teáskanál cukrot. Adj hozzá 1 db közepes méretű kígyóuborkát, melyet reszelj le, és keverd össze egy tálba.
- A tálba önts 1 db közepes méretű tejfölt, és keverd össze alaposan.
- A marhahúst tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 45 percig, amíg a hús puha és szaftos lesz.
- Amikor a hús készen van, vágd fel közel 1 cm-es szeletekre.