egyetemi képzések

Mi alapján válasszunk megfelelő egyetemet és szakot

Oktatás

A továbbtanulás mindig aktuális téma, és általában a megfelelő intézmény, valamint a diák számára legideálisabb szak kiválasztása jelenti a legnagyobb fejtörést. A kínálat bőséges, ezért a jelentkezés előtt érdemes olyan szempontokat is figyelembe venni, mint például az adott intézmény presztízse, az általa kínált diploma értéke a munkaerőpiacon, vagy, hogy az adott szakmában milyenek az elhelyezkedési lehetőségek, és nem utolsó sorban milyen kezdő fizetésre lehet számítani. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót a továbbtanulással kapcsolatos örökzöld tudnivalókról.

Hogyan válasszunk ma felsőoktatási intézményt?

Az érettségihez közeledve számtalan kérdés merül fel a továbbtanulással kapcsolatban, és a tapasztalatok szerint a diákok nagyrészt a családjuktól, és barátaiktól szerzik az információkat. Majd általában ezek alapján hozzák meg a döntést.

Életpálya elképzelések

A diákok egy része pontos elképzeléssel rendelkezik a számukra ideális életpályával, szakmával kapcsolatban, így ők könnyebb helyzetben vannak, hiszen csak a megfelelő intézmények kiválasztására, illetve azok sorrendbe állítására kell koncentrálniuk. Viszont a diákok jelentős része a középiskola alatt még nem tudja, hogy mi szeretne lenni, milyen szakma lenne számára a legideálisabb.

Hol lehet tájékozódni?

Számos olyan portál és webes felület található, amelyek nagy segítséget jelentenek a választásban. Legismertebb a Felvi.hu, amely átfogó ismereteket nyújt magáról a felsőoktatásról, a felvételi folyamatról, a meghirdetett képzésekről, a pontszámításról, valamint a szakokról egyaránt. Népszerű az évente megrendezett Educatio Szakkiállítás, ahol a többnapos eseményen, egy helyszínen lehet találkozni a kiállítók képviselőivel. De ajánlott tanulmányozni az évente megjelenő felsőoktatási rangsorokat is. Valamint érdemes az intézmények nyílt napjain részt venni, illetve a honlapjukon is számtalan aktuális kérdésre kaphatnak választ az érdeklődök.

A felsőoktatási képzések finanszírozása

A hallgatók számára kétfajta finanszírozási forma áll rendelkezésre: magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzés, amely összesen 12 féléven keresztül vehető igénybe. Illetve önköltséges képzés, és már a jelentkezés során fel kell tüntetni, hogy melyik finanszírozási formában szeretnék a tanulmányokat folytatni.

Lakhatási és megélhetési költségek

A fiatalok választását ma már az is nagyban befolyásolja, hogy milyen lakhatási és megélhetési körülmények merülnek fel.

A kulturális lehetőségek és a mozgalmas diákélet is fontos

A fővárosi intézmények, vármegyeszékhelyek, és nagyvárosok intézményei esetén szerepe van az adott hely nyújtotta kulturális, és szórakozási lehetőségeknek, így a diákok döntését sokszor ezek is befolyásolják. De az intézmény diákélete és a sportolási lehetőségek is legalább annyira vonzóak lehetnek.

Miért érdemes Közép-Európa egyik legrangosabb egyetemén tanulni?

A BME nem csak Magyarország, de a világ egyik legjobb egyeteme közé tartozik. Bár főként műszaki felsőoktatási intézményként ismert, a Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar és a Természettudományi Kar által indított képzések is népszerűek az elsőhelyes jelentkezők körében. Több mint húszezer hallgatóval rendelkezik, és több mint 10 százalékuk külföldről érkezik.

A BME egyedülálló abból a szempontból, hogy nagy a választék alapszakokból, és mesterszakokból egyaránt. Másrészt az egyetem egyik nagy előnye, hogy a karokon belül rendkívül jó az átjárhatóság, és a hallgatók olyan szabadon választható tárgyakat is felvehetnek, amelyek nem kapcsolódnak az adott szakjukhoz.

BME matamatikus képzés

Nemzetközi programok, angol nyelvű képzések

A hallgatók anélkül, hogy külföldre utaznának, nemzetközi programokban vehetnek részt – például nemzetközi hallgatókkal közös kurzust választhatnak. Illetve a magyar hallgatók is vehetnek fel angol nyelvű képzéseket. A BME 26 alapképzési programjából 8 angol nyelvű, és sokak számára lehet vonzó a legújabb 7 féléves angol nyelvű Fizikus-mérnök BSc is, amelynek diplomásait tárt karokkal várják a hazai és nemzetközi K+F cégek egyaránt. Egy gépészmérnöki BSc diploma mindig jó befektetés, vagy a gazdaságtudományi kurzusokkal kombinált vegyészmérnök BSc képzés azoknak, akik a kémia szerteágazó területei iránt érdeklődnek.

Lakhatási lehetőségek

A BME összesen nyolc kollégiummal rendelkezik, összesen 4141 hallgatója számára tud megfizethető szálláslehetőséget biztosítani, és épületek mindegyike az egyetemtől sétatávolságra található.

A Campus Budapest szívében található

Az egyetem Campusa Budapest belvárosban található, és a városközpont gyalogosan is könnyedén közelíthető meg.

Fotók forrása: Pixabay