menstruációs görcs

Téged is erős menstruációs görcs gyötör? Ezért figyelj oda!

Életmód

A nők jelentős részének kifejezetten fájdalmas a menstruációja, gyakran olyan szinten, hogy dolgozni sem tudnak tőle. Mégis jó ideig ez a gyakran kibírhatatlan havi fájdalom teljesen elfogadottnak számított, mondván a havibaj ezzel jár. Pedig ez egyáltalán nem kéne, hogy így legyen. Sőt a nehezen viselhető, erős fájdalom menstruáció idején akár az endometriózis egyik vezető tünete is lehet.

Mit jelent egyáltalán az erős fájdalom és meddig elfogadható?

Az erős menstruációs görcs és a fájdalom nagyon szubjektív, pont emiatt akár évtizedekig észre sem vesszük, hogy valójában rendellenes görcsökkel kell éljünk minden hónapban. Azonban mégis akadnak olyan jelek, amelyek megmutatják, hogy mennyire lehet erős a mi fájdalmunk. A menstruációs fájdalom többnyire ráadásul változó lehet. Ha stresszesek vagyunk és egészségtelen ételeket eszünk, akkor erősebben jöhetnek a havi görcsök, mint akkor, ha kiegyensúlyozott az életvitelünk. Ez már ad számunkra egy olyan támpontot, ahol fel tudjuk mérni, hogy magunkhoz képest mi a nagyon erős és mi a nagyon gyenge görcs. Viszont az általánosságban elmondható, amikor a fájások már olyan szintűek, hogy a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók sem használnak – akkor már nagyon ajánlott orvoshoz fordulni.

Mit rejthetnek az erős alhasi görcsök?

Hölgyeknél a legtöbb esetben a ma már egyre ismertebb endometriózis áll a háttérben. Ez egy olyan rendellenes állapot, amikor a méhnyálkahártya szövet méhen kívül is növekszik, ami a szervezetben például a petefészkekben ún. endometriózisos petefészek ciszta formájában is megjelenhet. Szerencsére ez az állapot kezelhető, egyes esetekben meg is szüntethető, ha a megfelelő életmódváltással és persze orvosi javallatokkal kezdjük el kezelni. Azonban a csökkentésében és a fájdalmak enyhítésében jól jöhetnek a különféle gyógyteák és étrend-kiegészítők, valamint az aktuális egészségügyi állapotnak megfelelő testmozgás és az egészséges étkezés is. Ez akkor is igaz, ha más gyulladásos folyamat vagy hormonprobléma áll az erős görcsök hátterében. Viszont bármi is legyen az ok, mindig kérjük ki nőgyógyász kezelőorvosunk véleményét az adott kiegészítő vagy otthoni alternatív kezelési módszerekről.