Gluténmentes pizza

Gluténmentes ételek: gluténmentesen élni nem könnyű

Egészség

Magyarországon és a világban is egyre többen szembesülünk azzal a ténnyel, hogy speciális diétát kell folytatnunk, mert érzékenyek vagy éppen allergiásak vagyunk valamilyen ételösszetevővel szemben. Egyre szélesebb rétegek kényszerülnek arra, hogy lisztérzékenységük, tejfehérje-allergiájuk vagy éppen tojásallergiájuk miatt speciális ételeket fogyasszanak.

Bármilyen táplálékallergiája is van valakinek, komoly átalakulást jelent az életében ennek felismerése. Egyrészt fel kell fedeznie új beszerzési forrásokat, mert nem minden bolt kínál speciális, pl. gluténmentes alapanyagokat. Másrészt az otthoni főzési szokásokat is alaposan át kell alakítani, hiszen a gluténmentes étel elkészítése során nem ajánlatos ugyanazokat az eszközöket, edényeket használni, melyekben más ételeket is főzünk, mert egy lisztérzékeny ember számára már minimális glutén bevitel is komoly problémát okozhat.

Gluténmentes táplálkozás

Egy lisztérzékeny ember számára az étkezési korlátokon túl általában komoly pszichés kihívást is jelent állapota megélése, ami főleg a lisztérzékenység kiderülése utáni időszakban nehéz, hiszen sorozatos lemondásokkal jár a társasági életben és az élet minden más területén is. Meg kell válogatnia, hogy milyen étterembe, milyen boltba jár. De még baráti körben is meg kell gondolnia, hogy elfogyasszon-e bármilyen ételt, melyet nem saját magának készített.

A hétköznapi változatos gluténmentes ebéd biztosítása talán a legnagyobb kihívás a lisztérzékenyek számára, hiszen a munkahelyek környékén található éttermek, büfék kínálatából általában hiányzik a speciális menü. Szerencsére Budapesten és környékén már van olyan cég, mely kizárólag gluténmentes, laktózmentes és tojásmentes ételek házhoz szállításával foglalkozik sok lisztérzékeny, tejérzékeny és tojásallergiás ember számára megkönnyítve ezzel a hétköznapokat.