gyermekfogászat

Hogy tanítsuk meg a gyerekeket a jó fogmosási technikára?

Egészség

Gyermekeknél kezdjük el minél előbb a fogtisztítást. Két éves kor után a kicsit szinte játszva kell megtanítani a fogkefe használatára. Ha sikerül megkedveltetni vele a fogtisztítást, akkor szívesen végzi, és nem tekinti kellemetlen feladatnak…

Türelemmel és odaadó figyelemmel magyarázzuk meg neki milyen jó érzés a száj tisztasága. Fontos a szülői példaadás. Ne sajnáljuk az időt, esténként mossunk fogat „együtt” a lurkóval. Így pár hét alatt megszokja a tiszta száj örömét, amiről nem mond le egy életen át. Gyermekeknél elegendő a napi két – reggel mosakodáskor és este lefekvés előtt – végzett fogtisztítás.

Ellenőrizzük a fogkefe vezetési technikát. Kezdetekkor a kicsik könnyebben alkalmazzák a súrló, tologató mozgást, de egy idő után meg lehet mutatni a függőleges és körkörös technikát. Öt éves korában a gyermekek kizárólag ezt az utóbbi két kombinált technikát kell ismerjék és használják.

2 – 6 éves korig puha sörtéjű, kicsiny fejű fogkefét adunk. Számos gyermekeknek ajánlott fogkrémet lehet kapni. Bármelyiket használhatjuk, a legfontosabb, hogy a fluorid tartalma ne haladja meg a 650ppm-et. A gyermekek fogmosása mindenképpen fontos és semmi szín alatt nem káros.

Forrás: Prof. Dr. Matekovits György