diéta

Légy tudatos az étrend kialakításában!

Diéta

Ahogy az italozásnál is nagyon fontos, hogy ne igyál össze vissza, úgy ez az étkezésnél is így igaz: ne egyél össze vissza, mert olyan lesz a bendőd, mint egy moslékos hordócska. Tortát eszel, utána kolbászt mustárral, pitét, sajtot, dagadót, majd egy szakajtó töltött káposztát, hát ezt ne így csináld, mert estére úgy felfúvódsz, mint az a nagy, piros luftballon, amit a Pali gyerek kapott a szüreti mulatságon a keresztanyjától. Mindig mértéktartóan fogyaszd a kedvenc ételeidet és válassz melléjük olyan fogásokat, amelyek – aznap vagy másnap – elősegítik az egyensúly helyreállítását és az egészség megóvását. Húshoz salátát, zöldséget, ne szénhidrátot fogyassz! Ha meg szénhidrátot eszel, ne válassz mellé húsfélét!

És a lényeg, inkább többször egyél keveset, mint egyszerre egy hatalmas adagot!

Vacsora

Virágom, nagyon fontos, hogy este sose egyél túl sokat, zsíros ételt főleg ne, mert bizony, megárthat angyalom. A legfontosabb az, hogy semmiképpen nem pótolhatja a vacsora a folyamatos kalória bevitel hiányát. Nehogy úgy járj, mint a Savanyó nagyapó, aki mindig este pakolta be a nagy adag pörköltet, aztán nem győzte hívogatni éjjelente a Savanyó nénit, hogy főzzön neki kamillateát, hogy kicsit megkönnyebbedjen a gyomra, és ne a vasvillás ördögről álmodjon, aki kergeti az udvaron, és egy nagy, rotyogó zsíros fazékba akarja beletuszmákolni.

Kincsem, 2-2,5 órával lefekvés előtt kell a napi utolsó ételadagodat elfogyasztanod, hogy az álmod zavartalan legyen, és a zsírraktáraid se gyarapodjanak. Az este közeledte felé csökkent aktivitásunkkal anyagcserénk is lassul, ezért a könnyen emészthető ételeket kell előnyben részesítened. Nagyon fontos a sózás csökkentése is! Mi, magyarok, tízszer annyi sót fogyasztunk, mint ami az egészséges táplálkozási ajánlások szerint megfelelő lenne. Rost dús ételt (teljes kiőrlésű gabona, korpa) vacsorázz, vagy kefírt, joghurtot, sovány sonkát, sajtot.

Ebéd

Szereted a jó magyaros ételeket, paprikásan, borsosan? Bizony, bizony, finom is az! Csak más alapanyagokat válassz, mint a megszokott vöröshusi, krumpli, meg rizs. Te lelkem válaszd a fehér húst, meg a friss zöldséget, mert ezek jót tesznek a szívednek, a bőrödnek, meg az izmaidnak is. Azon kívül még finomak is. Pláne ha fűszerezed az ételt! Ha annyira nem is, mint a Hentes Gyuri, amikor kolbászt, meg hurkát töltött, a Bölöni bácsi aranylakodalmára, és olyan erős lett az étek, hogy még a Bundás kutya is három napig csak a kútra járt vizet inni. Te figyelj oda, hogy mértékkel ízesíts! Így nem lesznek olyan szokatlanok és unalmasak az ennivalók a számodra. Meglátod gerlicém a jól fűszerezett egészséges ételt megkedveled ám! Meglátod, a sok zöldféle jót tesz majd a kis hasadnak, meg a kobakodnak is. Okoska leszel, te kis eszemadta!

Mi a helyzet a csokival?

Na, most meglepődsz majd kicsim. De örülni fogsz neki nagyon!
Kell egy kis babusgatás, az én mókusomnak! Egyél hetente egyszer 30g csokoládét, mivel antioxidánsokat tartalmaz, és így segít a betegségek elleni harcban. Na, milyen cukor hozzád, a Te Rózsi nagyid?! Ne feledd, a keserű csokoládé több antioxidánst tartalmaz, mint a tejcsoki! Jól van szentem, megérdemelted, mert eddig olyan ügyeske voltál, hogy a mackó pusziljon meg!

Fedezd fel a tojást!

Volt nékem egy nagyon kedves, nótás kedvű, dolgos, mindig mosolygó nagyapám, aki igen hajnaltól napestig szántott vetett a földeken, veteményezett a kertben, és állatokkal bíbelődött. A kakasokkal kelt, és minden reggel friss rántottát evett, mert azt állította, hogy a tojásból nemcsak tyúk lesz, hanem erő is! Erő az ember karjában, lábában, hátában – az meg kell a munkához!
Egyél több tojást, gyerekecském! Egy tojás a napi fehérjeszükségleted közel 10%-át fedezi, és tartalmazza mindazon fontos aminosavakat, melyek az izmok hatékony regenerálásának támogatásához kellenek. Azt a munkás kis kezedet! Hej!