rágás

A rágás minősége nem csak fogakon múlik

Egészség

Az emberek 80 százalékának helytelenül záródik az állkapocsízülete, ami egyebek mellett fejfájást, zsibbadást és izomgörcsöt is okozhat. Ezekkel a tünetekkel azonban a legtöbben nem fogorvoshoz mennek, így a probléma sokáig megoldatlan maradhat.

Sokszor még az egészségesnek tűnő fogazat sem jelenti azt, hogy az állkapocsízület is megfelelően működik. Fejfájást, zsibbadást, éjszakai vizelési ingert, váll- és nyakizomzat-görcsösödést is okozhat, ha nem megfelelően zár az ember állkapocsízülete – mondja dr. Fehér Tibor gnatológus. Az állkapocs rossz záródásából eredő tüntetek általában ébredéskor jelentkeznek. A szakember szerint, ez a probléma az emberek nyolcvan százalékát érinti, bár nem mindenkinél okoz tüneteket.

Az állkapocs és a fogak arra vannak „kiképezve”, hogy rágni lehessen velük. Fehér Tibor szerint azonban, a mai rágás nem hasonlítható össze azzal, amikor az embernek még nem főtt és főzésre előkészített ételeket kellett ennie. Bár az állkapocs mérete az évszázadok alatt csökkent, a fogak mérete változatlan maradt, emiatt a bölcsességfogak megjelenésekor az egész fogsor összenyomódik. Ez sokszor az állkapocsízület rossz záródásához, ennek következményeként pedig közérzetrontó tünetekhez vezethet. Fehér Tibor gnatológus szerint ez elkerülhető lenne, ha 13-15 éves korban kivennék a bölcsességfogak csíráit, így 28 egészséges foggal lehetne élni.

Nyugat-Európában a gnatológia már a ’80-as években is bevett gyakorlat volt a fogorvosoknál, Magyarországon azonban mindössze két éve része a fogorvosi tananyagnak. A szakorvos eddig több mint harminc kollégájának adta tovább ezirányú szakismereteit. Gnatológiai tudományuk leginkább szájhagyomány útján terjed, bár az általános orvos kollégáktól is egyre több beteg érkezik az e témában jártas fogorvosokhoz. Mint Fehér doktor mondja, az állkapocsizület helyes záródására a fogpótlásnál és a fogszabályozásánál is ügyelni kellene.