korpásodás

A korpásodás oka és kezelése

Egészség Szépség

A korpás fejbőr – bár alapjában véve ártalmatlan jelenség – nem szép látvány. Mint ahogy testünk bármely pontjáról, a fejbőrről is folyamatosan távoznak az elhalt sejtek.  A korpásodás különösen intenzív lehet pubertás és fiatal felnőtt korban. A huszonévesek mintegy 60 százalékát érinti, és kezelés nélkül az 50-es éveinktől kezdenek enyhülni a tünetek.

A korpásodás két fő oka:

  • Túl száraz vagy túl zsíros bőr
  • A fejbőrön élő mikroorganizmusok, gombák elszaporodása

Alapesetben ezek az apró élőlények – hasonlóan a bélrendszerben élő mikroorganizmusokhoz – egyensúlyban élnek szervezetünkkel, és tudomást sem veszünk róluk. Ha viszont valamiért túlzott mértékben elszaporodnak, és a fejbőr felső rétegének sejtjeit túlzott elszaporodásra és osztódásra késztetik, a megnövekedett számú elhalt bőrsejt látványos „hóesést” fog eredményezni, ha végigsimítjuk hajunkat.

A korpásodás az egészen enyhe szinttől a piros, viszkető bőrtünetet produkáló seborrheáig terjedhet (zsíros korpásodás). A seborrheás dermatitisz (bőrgyulladás) a felnőttek 1-3 százalékét érinti, és ritkább esetben megjelenhet az arcon, vagy a test más pontjain is.

Mi hajlamosíthat korpásodásra?

Bár korábban az volt az általános orvosi vélemény, hogy a fokozott faggyútermelés a korpásodás elsődleges oka, ma már egy kicsit árnyaltabb a kép. Fontosabb, hogy a keletkező faggyú milyen összetételű. Egyes lipidek ugyanis (ilyen például a koleszterin is) megváltoztathatják a fejbőr kémhatását, és a védelmet biztosító savas közegen sérülést generálva ellúgosítják azt.

Ez a közeg pedig igencsak kedvező egyes mikroorganizmusok számára, melyek aztán a kelleténél nagyobb ütemben kezdenek szaporodni, és ezzel együtt a bőr hámsejtjeit is fokozott osztódásra kényszerítik.

Korpásodásra hajlamosító tényező még a stresszes életmód, egyes androgén hormonok, B-vitamin hiány, a fejbőr megfázása, továbbá az is valószínűsíthető, hogy genetikai okok is közrejátszanak benne.

A korpás fejbőr kezelése

A korpásodást okozó gombákat nem lehet végleg kiirtani, hiszen ezek a hajas fejbőrön állandóan jelen vannak.

Száraz korpásodás esetén alkalmazzunk a bőr PH-jának megfelelő sampont, és hajmosás után használjunk savas hidratálót. Mivel a bőr védekező képességét a sampon gyengíti, két hajmosás között legalább három napot hagyjunk ki.

Ha zsíros korpásodással állunk szemben, masszírozzunk a fejbőrbe szalicilsavat és ként tartalmazó olajat, majd – ha tehetjük – fedjük is be éjszakára a fejet. Reggel mossunk hajat kénes samponnal. Segíthetnek a gomba ellenes samponok is, melyek használatáról kérdezzük meg háziorvosunkat.