felnott oktatas

A felnőttoktatásnak is komoly módszertana van!

Munka

Egy ismerősömmel beszélgetve elmondta, hogy egyetemen andragógia alap és mesterszakot tanulva oktatásszervező szakra specializálódott, ahol módszertani tárgyak számára igen érdekesek és hasznosak voltak, mivel egész más módszerek szerint kell oktatni a gyerekeket, és más elvek hatékonyak a felnőttoktatás során.

Említette, hogy a tudományos tapasztalatok alkalmazásában a Skandináv országok élen járnak, de nálunk még nem honosodott meg a modern módszerek alkalmazása. A középfokú oktatásig kísért minket a diktálós, tollbamondásos feleltetéses frontális módszer, bár sok alternatív iskolában már alkalmazzák például a projekt módszert is.

Körbejárva a témát kiderült, hogy számos újítás zajlik a nagyvilágban, és az is, hogy itthon a Microsoft partnereként tagja a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium és négy további intézménnyel is együtt dolgozik a cég.

Londonban évente megrendezésre kerül az edtech(oktatási technológiai )iparág nemzetközi kiállítása a BETT Shown.

A kiállítást az a felismerés inspirálta, hogy a jövő oktatásának át kell alakulnia azért, hogy a gyerekeket időben felkészítsék a munkaerő piaci szerepükre. Az innovációkat alkalmazva főleg a „hogyan tanítjuk”-ra helyeződik a hangsúly, hiszen egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet a szakértők, hogy a soft skillek elsajátítására a régi frontális módszerek nem alkalmasak. A diákokat nemcsak önállóságra, kreativitásra kell nevelni, de a csapatmunkában való aktív részvétel megtanítása is fontos.

felnott oktatas
A résztvevők működő külföldi példával is megismerkedtek: A London közeli Dansfield School módszert az iskola innovatív pedagógus kara dolgozta ki, azért hogy felpezsdítse a helyben szegénynek számító és elmaradott módszerekkel tanító intézményt.

Módszerük lényege az, hogy a technológia segítségével adják meg a válaszokat a tanítás során felmerült kérdésekre, úgy hogy minél szélesebb réteg számára elérhető legyen, és módszert kerestek arra, hogy megtanítsák a tanárokat arra, hogyan tudják alkalmazni az új tudást. Miután bekerültek a Microsoft partnerintézményi közé, a cég ingyenes online kurzusokon biztosította az programok használatát, amellyel kitanulták a tanárok egy-egy terület oktatási metodikáját.

A cikk második részében a hazai innovatív tapasztalatok kerülnek bemutatásra.