ajtó kilincs

Ajtóütköző falra: hatalmas segítség egy egyszerű kiegészítővel

Otthon

Valószínűleg senki számára nincsen bosszantóbb dolog a világon, mint amikor egy újonnan lefestett falat az ajtó azonnal tönkreteszi. Egy darabig mondjuk a magunkét, aztán úgy vagyunk vele, hogy nincs mit tenni, el kell fogadni az esztétikai hibát. Azonban sokat segíthetünk magunkon, ha már előre gondolkodunk és beszerezünk egy olyan kiegészítőt, amely megakadályozza a sérüléseket. De vajon mit tegyünk annak érdekében, hogy megóvjuk a falat a különféle piszoktól? Cikkünkben ezt fejtjük ki részletesebben.

Frissen festett fal és az ajtó csapódása

Mindenki találkozott már azzal a problémával, hogy éppen napokkal korábban lett frissen festve a fal, majd egy hirtelen ajtócsapódás és már vége is az esztétikus felületnek. A legtöbb esetben bár nem néz ki jól a folt, azért sokszor veszélyes is tud lenni egy hirtelen kinyíló bejárati ajtó. Rengeteg olyan változat létezik, ahol egy rész üvegből áll, ami bizony könnyedén eltörik, ebben az esetben pedig szinte kötelező elem valamilyen ütközőt beszerezni.

Különösen praktikusok a fali ajtóütközők, hiszen ezekkel kiküszöbölhetjük azokat a problémákat, amikre eddig nem találtunk megoldást. Nemcsak az üveg felületek esetében jöhetnek jól, hiszen egy tömör ajtó esetében is ajánlott beszerezni valamit, ami nem teszi tönkre az egész falat. A mai modern ajtókhoz ráadásul számos egyedi és különleges darab készül, ami nagyban megkönnyíti a választást. Az elegáns ajtóütközők meghozzák a várva várt eredményt, hiszen végre nem kell állandóan attól tartani, hogy már megint tönkrement a festés.

Miből készülnek ezek a kiegészítők?

A legtöbb esetben gumiból gyártanak támasztékokat, amelyek akár a luxus ingatlanokba, de egy hagyományos lakásban is jól mutathatnak. Nem foglalnak helyet, tartósak és persze lehetővé teszik, hogy sokkal halkabban térjünk be egy adott helyiségbe. Senki nem fog megijedni, de még a szomszéd sem kap sokkot, mert kivágódott a lakás ajtaja.

Akadhatnak azonban olyan esetek, ahol padlófűtés van, ilyenkor viszont nem lehetséges a fúrás. Persze olyanok is vannak, akik egyszerűen az esztétika miatt nem akarnak egy lyukat a padlóba. Szerencsére ma már készülnek olyan típusok is, amiket a falra lehet szerelni, de beszerezhetünk akár egy nagysúlyú acélmaggal ellátott tömb ütközőt is. Mindegyik remek megoldásként szolgál olyan esetekben, ahol az ajtó gyakran teszi tönkre a fal egy részét. Hasznos kellék lehet továbbá gyermekes családokban is, ahol a kicsik előszeretettel rohangálnak és nyitják-csukják az ajtókat. Ezzel garantáltan megelőzhetjük a problémát, miszerint kitörik az üveg, megreped a fal, esetleg lejön a vakolat.

Ami pedig a színválasztékot illeti, igen széles palettáról válogathatunk. Legyen szó fémből és nikkelből készült modellekről, barna, fehér, vagy éppen fekete árnyalatú változatokról, manapság szinte bármilyen fali ütközőt megálmodhatunk magunknak.

Mivel védhetjük még a falat?

Egy meghatározott idő eltelte után bizony minden esetben szükség van a falak festésére, azonban sokszor elegendő lenne csak egy adott részről eltávolítani az adott foltot. Mivel maga a megoldás nagy nyűggel járhat, hiszen mindent át kell helyezni, le kell takarni, majd a takarításra is időt kell szánni, így érdemes pár tippet megfogadni, amivel megkönnyíthetjük a mindennapi életet.

Amennyiben a gyermekek általi műalkotásokat tűntetnénk el, abban az esetben nem kell azonnal a kardunkba dőlni. Ha ceruzát ragadott és azzal pingálta ki a nappalit, akkor egy erős radír tökéletes megoldást jelenthet a problémára. Fontos azonban, hogy kizárólag tiszta radírt használjuk, hiszen egy piszkos darabbal csak elkenjük a már színes falat. Ha ez nem válik be, akkor jöhet egy kis hibajavító, ami miután megszárad, le tudjuk törölni róla a felesleget. Nem teljesen esztétikus a megoldás, azonban a színeket remekül el tudjuk tüntetni.

Gyakori probléma még az ajtócsapkodás és a gyermekek rajzai mellett a cipőfoltok, hiszen egyes területeken gyakran találkozhatunk fekete piszokkal. Az előszoba pontosan egy olyan hely, ahol szinte napi szinten találkozik a cipő és a fal. Ha pedig nincsen egy védő rész a padló környékén, akkor bizony jöhet az eltávolításra modern megoldás. A melamin szivas egy csoda termék, amelyek speciális anyagból készülnek, így egy kis vízbe mártva remekül eltávolíthatjuk a szétkenődött cipőfoltokat.

Nem kell tehát azonnal újra festésbe fogni, ha foltos lesz a fal, esetleg az ajtócsapkodás miatt elszíneződne. Utóbbi esetében védekezhetünk ajtóütközővel, ami hasznos kiegészítője lehet otthonunknak.