gyermekfogászat

Röntgen a gyermekfogászatban – ezért fontos a korai észlelés

Egészség

Az egészséges mosoly és a jó fogazat kulcsfontosságú az általános egészség kialakításában és a magabiztos élethez. A gyermekfogászat szempontjából a prevenció, a korai észlelés és kezelés elengedhetetlen, és ebben a folyamatban a fogászati panoráma röntgen jelentős szerepet játszik.

A korai diagnózis fontossága

Sokan úgy gondolják, hogy ebben a korai életszakaszban nem fontos a rendszeres fogászati látogatás, hiszen a legtöbb esetben még úgyis tejfogakról beszélünk. Ez azonban távol áll a valóságtól. 

A gyermekek szájüregi problémái ugyanis könnyen orvosolhatók, amennyiben a korai szakaszban észleljük őket. Ráadásul sok későbbi kellemetlenségtől kímélhetjük meg gyermekünket akkor, ha elejét vesszük a nagyobb probléma kialakulásának.

Ezek a problémák magukban foglalhatják a harapási rendellenességeket, fogszuvasodást vagy a végleges fogak kialakulásával kapcsolatos nehézségeket. A fogászati panoráma röntgen lehetővé teszi a fogorvosok számára, hogy részletes és átfogó képet kapjanak a gyermek szájüregéről, és így korai diagnózist hozzanak létre ezekben az esetekben.

Harapási rendellenességek azonosítása

A gyermekkorban kialakuló harapási rendellenességek például a fogsor szabálytalanságai, torlódott fogak, későn leszokott cumizás fogászati következményei vagy a keresztharapás. Kezelésük általában hatékonyabb, ha korai szakaszban felismerik és kezelik. A panoráma röntgen segítségével pontosan feltárható a probléma és segít a fogorvosnak megtervezni az optimális kezelési tervet.

A végleges fogak kialakulása

A tejfogak cseréjének ideje kulcsfontosságú a gyermekek fogazatának fejlődésében. A röntgen segít megfigyelni az állandó fogak fejlődését, és lehetővé teszi a fogorvosoknak az esetleges problémák korai észlelését, például foghiányt, azaz a maradó fogcsíra hiányát vagy a túlzott fogszuvasodást, esetleges számfeletti fogakat.

Gyors és biztonságos vizsgálat

Ez a fajta vizsgálat gyors és teljesen fájdalommentes, ezért a gyerekekben sem hagy rossz emléket, megszokja és igényelni fogja felnőttkorban az éves rendszeres fogászati szűrést. A korszerű digitális röntgenek minimális sugárzásának köszönhetően biztonságos módja a problémák feltárásának. 

A megelőzés szerepe

A korai rendszeres fogászati szűrés, az esetleges elváltozások korai észlelése és kezelése a gyermek fogazatának hosszú távú épen tartásához vezethet. A panoráma röntgen teljes mértékben segít megelőzni a súlyosabb problémákat ezáltal pedig számos későbbi kezelést elkerülni, amelyek esetleg szükségessé válhatnának.

Az ép fogazat nemcsak esztétikailag fontos, egészségügyi szempontból is elengedhetetlen. Az egészségre való törekvést pedig nem lehet elég korán elkezdeni. Ezért figyeljen oda gyermeke fogainak rendszeres ellenőrzésére vigye el gyermekét évente egyszer fogászati szűrésre!