gasztroenterológus

Milyen tünetek esetén ajánlott gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni?

Egészség

A hétköznapi rohanós, stresszes időszakokban sokan tapasztalják, hogy megváltozik az emésztésük. Korábban rendszeresesen, probléma nélkül fogyasztott ételek után diszkomfort érzés, puffadás, és hasmenés lép fel. Enyhe, vagy enyhének tűnő panaszok tartós megjelenése esetén célszerű felkeresni gasztroenterológus szakorvost, aki a diagnózis felállításával akár csírájában képes elfojtani a problémát.

A gasztroenterológia a belgyógyászathoz kapcsolódó szakág, a gasztroenterológus a gyomor, a nyelőcső, a máj, az epe, és hasnyálmirigy, valamint a bélrendszer működésével és zavaraival foglalkozik.

A jelző tünetek, amelyek esetén célszerű orvoshoz fordulni

A kivizsgálásokkal már a korai szakaszban felismerhetők a betegségek, ezért visszatérő, vagy hosszabb ideje fennálló panaszok esetében javasolt felkeresni a szakrendelést.

 • étvágytalanság, fogyás
 • hasi diszkomfort, hasi fájdalom
 • émelygés, hányinger
 • reflux, gyomorégés
 • haspuffadás
 • gyakran váltakozó széklet
 • hasmenés
 • székrekedés
 • véres széklet
 • rossz lehelet
 • nyelési nehézség, nyelési fájdalom

Megváltozik az emésztés- egyes ételek elfogyasztása intoleranciát, akár allergiás reakciót is produkálhatnak. A tünetek a hétköznapi életben az életminőségre is kedvezőtlenül hatnak. A nem megfelelő lebontás és felszívódás megváltoztatja a széklelést, amelynek hátterét érdemes kivizsgáltatni.

A stressz és lelki okok hatása az emésztésre

A lelki panaszok, és a stressz, amelyekkel a hétköznapi életben meg kell küzdeni, szintén jelentkezhetnek hasi panaszokban, mivel az emésztőrendszer igen érzékenyen rezonál.

Miért érdemes szakemberhez fordulni

A páciensek különbözőek, egyesek már kisebb probléma tapasztalásakor azonnal szakemberhez fordulnak, mások halogatják. Pedig jó tisztában lenni azzal, hogy olyan súlyos betegség, mint vastagbélrák, a kezdeti időszakában még tünetmentes, és alig okoz problémát. A daganatok polipból alakulnak ki 90 százalékban, – amely endoszkópos beavatkozással eltávolítható.

A gasztroenterológiai vizsgálat menete és kezelési lehetőségek

A pácienssel a szakorvos az első konzultáció során részletes anamnézist készít, amelyben nem csak az aktuális panaszokról, hanem korábbi betegségekről, gyógyszerekről, továbbá a családban előforduló betegségekkel kapcsolatos kérdéseket tesz fel. Fizikális vizsgálat (amennyiben indokolt) tapintás útján illetve sztetoszkóppal történik. Ezt követően határoz az orvos a szükséges kezelésről, illetve további vizsgálatokról.

Az esetek jelentős részénél étrendi, életmódbeli változásjavaslatot kap a páciens, vagy gyógyszeres kezelést, amellyel a panaszok nagy része megszüntethető illetve csökkenthető. Más esetek azonban beavatkozást igényelhetnek, mint például a polip eltávolításnál endoszkópos beavatkozás, vagy műtét szükséges.

Az ország egész területén jelentős számú gasztroenterológia szakrendelés érhető el, emellett számos gasztroenterológus Budapesten, hosszas várólista nélkül magánrendelés keretében fogadja a pácienseket.