kutya

Már a kutyákat is lehet fizioterápiás kezelésre vinni!

Állat

A napokban figyeltem fel egy autón levő hirdetésre, amely szerint kutya fizioterápiás lehetőséget lehet igénybe venni.

A Cofidis megbízásából készült egy felmérés, amelyet a Medián Közvélemény és Piackutató Intézet végzett. A felmérésből kiderült, hogy hazánkban több mint 3 millió ember kutyatulajdonos, és ezzel a számmal mi vagyunk a régió legnagyobb kutyatartó nemzete. A városi kutyatartás egyre népszerűbb, sokak számára egyben sportolási lehetőséget nyújt. Érdekes, hogy az egyre változatosabb fajták megjelenése státusz szimbólumként is divatossá vált. A felmérés szerint a magyar lakosság esetében a kutya kiválasztásánál igen fontos, hogy gyermekkel jól összeférhető legyen, és a kutya, mint társ-funkciós szerepe is dominál.Csányi Vilmost idézve „Egy kutyával hosszú távú 10-15 éves elköteleződést vállalunk.”

A kutatók szerint az a probléma, hogy a gazdák gyakran nem vesznek tudomást arról, hogy szeretteik tápanyag szükségletei megváltoznak az emberhez hasonlóan az életkor és az aktivitás változásával. Általában későn ismerik fel, hogy elhízott a kutyájuk, és emiatt fokozott egészségügyi kockázatokat jelent az állat számára, mint a cukorbetegség, az ízületi gyulladások.

A megnövekedett kutyaszámmal együtt jelentős változás történt az állattartáshoz kapcsolódó szakmákban. A kutyakozmetikusok keresettsége talán már sokak számára nem okoz meglepetést, de ma már kedvenceinket akár kutyamasszázzsal is kényeztethetjük. Mozgásszervi problémák felmerülése esetén pedig kutya fizioterápiás kezelést is el tudunk érni. Az igények gyarapodását az a tény is mutatja, hogy míg egy kutyakozmetikus tanfolyam összegét az OKJ-s vizsgadíjjal együtt nagyjából 200 000 Ft körüli összegből meg lehet úszni, addig egy komoly kutya- fizio terapeuta képzés ára jóval meghaladja a félmillió Forintot.