mri vizsgálat

Az MRI vizsgálat buktatói… ezek ellenére mégis megéri!

Egészség

Szeretteink, vagy saját egészségi állapotunkat illetően nem ismerünk pardont! Ha bármi panaszunk van a legpontosabb diagnózist szeretnénk, de AZONNAL! Várakozási idő? Pontatlanság? Nem férnek bele! Minden más viszont jöhet: MRI, CT, RTG, ultrahang, endoszkópia, és természetesen egy mindentudó kezelőorvos. Ilyenkor könnyen megfeledkezünk arról, hogy minden ami emberi, az tökéletlen, és hibára hajlamos; még az ember által végrehajtott MRI vizsgálatok is. Vegyük sorra ez utóbbi, az MRI vizsgálatok buktatóit, amik ellenére orvosi szemmel is megéri, sőt érdemes alkalmazni azt!

Az MRI vizsgálatokról röviden

Mágneses rezonancia képalkotás, azaz MRI (= Magnetic Resonance Imaging) a mai orvoslásban leggyakrabban alkalmazott, fájdalom- és mellékhatásmentes képalkotó diagnosztikai eljárás. Több mint negyven éves használata során eddig nem tapasztalták semmilyen káros hatását az MRI vizsgálatoknak.

Megalkotásakor úgy tűnt sikerült tökéleteset létrehozni és meglelték a mindentlátó, csalhatatlan diagnosztikai eszközt. Majdnem így lett, de sajnos a mai napig van néhány buktatója, amiknek megoldásán a tudósok nap, mint nap keményen dolgoznak, hogy az MRI vizsgálatok megbízhatósága is a “majdnem tökéletesről” a “szinte tökéletesig” fejlődhessen.

A megoldandó problémák, tehát…

Az MRI vizsgálat kontraindikációi

Legelőször ezeket érdemes átvenni, hiszen a legfontosabb az lenne, hogy mindenkin el tudják végezni a sokszor életmentő diagnosztikai vizsgálatot. Félreértés ne essék, az MRI vizsgálat nem gyógyít, de ha időben tudomást szereznek általa egy betegségről, kóros állapotról, és azt megfelelően időben elkezdik kezelni, az már életmentő lehet.

Jelenleg a következő kontraindikációk vannak érvényben az MRI vizsgálatok kapcsán:

 • Szívritmus-szabályozók
 • 2000 előtt a szervezetbe épített, nem MRI-kompatibilis implantátumok, protézisek
 • Laparoszkópos műtét során alkalmazott klipek
 • Ferromagnetikus adagolók (cytostaticum, inzulin)
 • Agyi- vagy aneurysma (érkiboltosulás) klipek
 • Fémszilánk, sörét, lövedék
 • Vesebetegség esetén kontrasztanyagos MRI vizsgálat nem végezhető

Amire az utóbbi években sikerült megoldást találni:

 • Klausztrofóbia, szorongásos kórképek
 • Mozgássérültek vizsgálata
 • Túlsúlyosak MRI vizsgálata
 • Szabadabb pozíció felvétele az MRI vizsgálat során

Ezen korábbi kizáró okokat a nyitott MRI vizsgálatok kifejlesztésével sikerült áthidalni.

A nyitott MRI vizsgálatok esetén egy 270-360 fokban nyitott berendezésben kell elhelyezkedni, ami lehetővé teszi a felsorolt csoportok esetén is az MRI vizsgálat elvégzését. Nyitott MRI vizsgálatok esetén a szervezetben lévő, MRI-kompatibilis implantátumok, protézisek képalkotást zavaró hatása is csökkent.

Ennek a sok jó lehetőségnek azonban megvan az ára: az alacsonyabb alkalmazott mágneses térerősség. Míg a zárt MRI vizsgálatokon 1,5-5 T, addig nyitott MRI vizsgálat esetén 0,3-1,5 T mágneses térerősséggel vizsgálnak, nagymértékben megnövelve az MR kép minőségét.

A “belső problémák”

Bár 2000 óta az orvosi gyógyászatban MRI-kompatibilis implantátumokat, protéziseket alkalmaznak, azonban ezek mint minden idegen test zavaróan hatnak az MR kép megalkotásakor, ami az MRI vizsgálat megismétlését vonhatja maga után.

MRI vizsgálat buktatói a kivitelezés során

Nem megfelelő előkészületek

Bár különösebb előkészületeket nem igényel az MRI vizsgálat, annak a minimális néhánynak igyekezzünk eleget tenni!

Ezek a következők:

 • Implantátumról, protézisről, korábbi műtétről, fogorvosi beavatkozásról értesítsük kezelőorvosunkat
 • Gyógyszer- és egyéb allergiáról, intoleranciáról szóljunk a kezelőorvosunknak
 • Az összes fémet távolítsuk el testünkről, ruházatunkról (ékszerek, hajcsatok, piercingek, smink, kulcsok, bankkártya, telefon, SD kártya).
 • Legalább fél órával előbb érkezünk az MRI vizsgálatra
 • Az MRI vizsgálatot megelőző napokban fogyasszunk bőségesen vizet
 • Kontrasztanyagos vizsgálat előtt:
  • Vegyünk részt vesefunkciós laborvizsgálaton
  • Az MRI vizsgálat előtt legalább 4, de inkább 6 órával ne együnk semmit
  • Legalább 1 órával a vizsgálat megkezdése előtt érjünk a helyszínre
  • Gyomor-bélrendszer kontrasztanyagos MRI vizsgálata előtt az orvos szerint elrendelt béltisztítást végezzük el, és 8, de inkább 12 órás éhgyomorral érkezünk

A vizsgálat során előforduló hibák:

 • A páciens nem képes mozdulatlanul maradni az MRI vizsgálat alatt
 • Az esetlegesen kért légzésvisszatartást nem képes a páciens végrehajtani

MRI vizsgálat buktatói a szakértelem oldaláról

Az MRI vizsgálat olyan képet készít, amilyet kérnek tőle, és amilyen feltételeket biztosítanak számára. A célzott MRI vizsgálatok elvégzéséhez nagy szakértelemre van szükség, hiszen nem mindegy a test melyik részletéről, milyen szögben készítik a felvételt.

A felvételek elkészítése után pedig azokat rekonstruálni kell egy 3D-s képpé, melyet meg kell tanulni értelmezni, itt nagyon sok múlik az orvoson. Az ő kiértékelése az, amelyben a kezelőorvos megbízván tájékoztatja a beteget, felállítja a diagnózist, és elrendeli a kezelést.

Összességében elmondható, hogy mint minden orvosi eljárás az MRI vizsgálatok is szervezettséget, kooperációt és hatalmas szaktudást igényelnek. Az orvosokat, diagnosztikai vizsgálatokat hajlamosak vagyunk mindenhatónak tekinteni, pedig az orvos is ember, és mind az MRI, CT, RTG, illetve egyéb diagnosztikai eljárások ember alkotta találmányok, vagyis nem tökéletesek.

Ennek ellenére a ma alkalmazott diagnosztikai vizsgálatok megbízhatósága nagyon magas szintű. Azért hogy tarthassuk ezt a minőséget, mi páciensek is tehetünk, ahogy olvashattuk is. A többit valóban a szakértelemre kell bíznunk, ezt pedig tegyük meg bizalommal!