nonap

A Nőnap eredete

Érdekes

Március 8. az egész világon a nőnapként ismert ünnep, ez alkalomból a nőket virággal vagy apró ajándékkal köszöntik meg. Az ünneplés eredete a múlt századba nyúlik vissza, az 1900-as években merült fel ötletként, mikor még a nők az egyenlő jogokért kampányoltak és küzdöttek szerte a világon.

2019-ben volt 110 éves az ünnep, amelynek elterjesztésében és népszerűsítésében a nők választójogáért harcoló szüfrazsettek tevékenységének köszönhetően. Az első nőnapi megemlékezés 1909-ben történt, amikor Theresa Serber Malkiel munkajogi aktivista kezdeményezte abbéli tiltakozásul, hogy a gyárakban dolgozó nők milyen áldatlan körülmények között végzik a munkájukat. Majd Koppenhágában 1910-ben tartott Nemzetközi Szocialista Nőkonferencia során merült fel, hogy minden évben ünnepeljék a nőket nemzetközi nőnapon. Az elkövetkező évek nem az ünneplésről, hanem demonstrációkról tüntetésekről szóltak, amelyben a nők egyenlő jogokat követeltek mind a választójogért, mind a közhivatali állás betöltéséért, a magántulajdon-jogukért és a szabad önrendelkezésért. De az oroszországi októberi forradalom kezdeti eseményének a szentpétervári textilgyári munkásnők 1917. március 8-án Nőnapkor zajlott sztrájkját tartják. A különböző történelmi események és érák hatására az ünnepnap sokat változott, például a kommunizmus kisajátítva magának, állami ünneppé alakította.

nonap

1975-ben a Nők Éve keretében az ENSZ március 8-at világnappá nyilvánította, és 10 évvel később pedig a nap témáját is megadják hozzá. Ezen a napon világszerte a nők nagyszerű eredményeiről, társadalmi szerepvállalásukról és politikában és gazdasági életben elért sikereikről lehet hallani. Magyarországon 1914-ben ünnepelték először e nap keretében a nőket.

A nemek azonos fizetéséről már 1963-ban hoztak törvényt az Egyesült Államokban, de még napjainkban is jelentős bérkülönbségek tapasztalhatóak a nemek között (akár azonos végzettség és pozíció mellett is).

A női szolidaritás és a nemek közti egyenlőség napjából idővel virágok és bonbonok átadásának rituáléja maradt meg. Jellemzően ezen a napon előtérbe kerül a nők láthatatlan munkájának, háztartási munkának, a gondoskodásnak az elismerése.

Világszerte ezen a napon a civil szervezetek felemelik a hangjukat a nők elleni erőszak miatt. Véleményük szerint a jog nem nyújt kellő védelmet akár a családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, vagy akár a prostitúcióra való kényszerítés esetén. Egyik legismertebb nemzetközi jogvédő szervezet, az Amnesty International követeli, hogy állítsanak fel egy erős és egységes ENSZ-ügynökséget, amely biztosítani tudná, hogy a nők az egész világon élvezhessék a jogaikat.

nonap

Nőnapi szokások

Napjainkban ez a nap nem a jogok ünnepléséről szól, hanem egyre inkább a kereskedelmi eseménnyé alakult, jellegében a Valentin-naphoz, és az Anyák napjához hasonló. Más-más virággal való kedveskedés jellemző az egyes országokra: Olaszországban mimóza, a franciáknál ibolyával és gyöngyvirággal kedveskednek, hazánkban a tavasz köszöntése miatt népszerű a primula a sárga nárcisz,sárga tulipán, krókusz, és a frézia is.  A fiatal Z generáció körében pedig a vágott és cserepes virágok mellett a virágos emoji küldése is népszerű.

Egy egész iparág épült rá, a virágboltokon kívül az ajándéküzletek is számtalan kisebb-nagyobb ötlettel szolgálnak, de kézműves édességek, csokoládék is népszerűek. A webes áruházakban a különböző ünnepnapok közül választva, közvetlen a nőnapi ajándék ötletek közül lehet egyszerűen választani.

Nőnap alkalmából sok cég szervez vacsorát, de népszerű az ünnep jegyében szervezett bál szervezése, amelyek általában elegáns szállodai környezetben bonyolódnak. A különböző szórakozóhelyek ez alkalomra fergeteges partykat szerveznek, ahová a hölgy vendégek ingyenesen léphetnek be és sok helyen még meglepetés ajándékokkal is kedveskednek.

(Forrás:Múlt-kor.hu, Amnesty.hu)