gyapjú

Tippek különleges anyagú ruháink ápolásához

Érdekes

A hideg hónapokban előkerülnek a gardrób mélyéről a meleg ruhadarabok és kiegészítők. Vannak olyan nemes anyagok, mint a selyem, a kasmír és a gyapjú, amelyek időtlenek és stílusos megjelenést nyújtanak, ezek a textíliák azonban igen gondos ápolást igényelnek.

Egyre több fast fashion üzlet forgalmaz kiváló alapanyagból készült ruhaneműket, amelyek örök érvényűek, és mindig divatosak maradnak. Igaz áruk jóval magasabb, amelyet csak kevesen engedhetnek meg maguknak. A környezettudatos öltözködés mozgalom egyre népszerűbb, amely tapasztalható a használtruha üzletek, turkálók forgalmán is. Ma már csöppet sem ciki itt vásárolni, és a turkálók rajongói régóta tudják, hogy ezekben az üzletekben egyedi kincseket találnak igen jutányos áron. Vásárolhatunk kiváló állapotú kasmír pulóvereket, sálakat, de nem ritka, hogy egy szép selyem blúz kerül a kezünk ügyébe. Viszont ezek az anyagok roppant körültekintő ápolást igényelnek, cserébe nemcsak szépek maradnak, de tökéletesen melegítenek. A különböző gyártók nem véletlenül ajánlanak speciális kímélő mosószert, és mosási hőfokot, a normál mosószerektől a ruhák filcesedhetnek.

Kevesen tudják, hogy a kasmírt, amely a legértékesebb szál a világon, kézzel 30 fokos vízben szabad mosni gyapjú mosószerrel, és csak kevés ideig lehet a vízben hagyni. Öblítő hozzáadás nélkül, többször tiszta vízzel szabad csak átmosni, és ne csavargassuk, csak óvatos nyomkodással távolítsuk el a vizet. Majd tekerjük bele egy jó nedvszívó törülközőbe, és végül kiterítve hagyjuk megszáradni. Ajánlott a két használat között legalább egy napig szellőztetni.

A merinó gyapjú például mosógépben is mosható 30 fokon, gyapjú programon akár normál mosószerrel.

A tiszta selyem ragyogó színekben kapható, a luxus és az elegancia szimbóluma. A selyemből készült ruhát csak langyos vízben mossuk, gyapjú mosószerrel. Inkább a kézi mosása ajánlott (vagy a mosógép kímélő 30 fokos programján). Öblítő hozzáadása nélkül többször öblítsük át hideg vízzel. A nedves blúzt tegyük vállfára, és lecsöpögve hagyjuk száradni. A selymet vagy nedvesen, vagy kifordítva vasaljuk alacsony hőfokon. A pamut-selyem keverék ruhaneműt moshatjuk gyapjú programon, gyapjú mosószerrel, azonban ennél a textíliáknál se adjunk hozzá öblítőt. Vasalás előtt mindig fordítsuk ki, és csak a belsején keresztül közepes hőfokon vasaljuk.

Tipp

Az érdes gyapjú ruhát ismét puhává tehetjük, ha egy nylon zacskóban rövid időre a fagyasztóba helyezzük.