Kókuszpálma

Kókuszpálma: a leghasznosabb fa

Érdekes

A földkerekségen összesen négy és fél millió hektárnyi területen terem kókuszpálma, és évente mintegy 25 milliárd kókuszdiót szüretelnek róla. A fa azonban nemcsak gyümölcstermőként hasznosítható.

Törzse csúcsán a sárgásfehér levélcsomó, a fa szíve pompás saláta. A bimbók burkolata természetes szövet: cipő, sapka, sisak készül belőle. A nyíló virágokról különösen finom mézet gyűjtenek. A bimbókból préselt szirupból cukor készíthető. Ha ezt a szirupot erjesztik, nyolcszázalékos alkoholtartalmú sör lesz belőle. Néhány heti állás után a sör kitűnő ecetté alakul át. A beérett kókuszdió csonthéját borító rostokból kötél, kárpitosipari töltőanyag, szőnyeg készül.

A kemény héjból használati tárgyakat faragnak; ha faszénné égetik, gázálarcok, cigaretták szűrőanyagául szolgál. A kókusztej tápláló, édes ízű ital. Az érett diók belét földarabolva megszárítják, ez a kopra. A koprából kókuszrizst sajtolnak, ez élelmiszer-és gyógyszeripari alapanyag. A kisajtolt, de még mindig olajos bél takarmánynak használható. A csíkokra vágott legyezőlevelekből vitorlavásznat, bútorszövetet készítenek. A kókuszpálma törzséből házat építenek, gyökeréből festék készül,és bizonyos gyógyszerek alapanyaga vonható ki belőle.
Forrás: webilium

Ez is érdekelhet:
Korallvirág