bajusz

Bajusz, szakáll, művészborosta

Divat Szépség

A bajusz- és szakálldivatok jönnek-mennek. Akadnak akik mellette, míg mások ellene érvelnek, a legtöbb férfi azonban legalább egyszer kipróbálja, hogy milyen is az arca, ha megnöveszti szakállát, bajuszát. Gyakran egy-egy filmhős viseletéből adódik az ötlet, ami nem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket, hiszen a helyes bajusz- és szakállforma nagy mértékben függ viselője arcának alakjától, fejformájától. A bajusszal és a szakállal kihangsúlyozhatjuk az arcvonásokat, jelentősen megváltoztathatjuk a tekintetet és a megjelenést. Így a különböző formák segítségével optikailag korrigálhatók az arc, vagy akár a teljes fej formája.

Bajusszal, vagy anélkül?

Sokan úgy gondolják, hogy a megnövesztett arcszőrzet ápolása kevésbé munka- és időigényes, mint a borotválkozás. Pedig a gondozott bajusz és szakáll fenntartása jóval több időt, és különlegesebb ápolást igényel, mint a sima arcbőré. Az ápolatlan szőrzet azonnal feltűnik, és visszatetszést vált ki .. nem csak a nők körében. Az arcszőrzetet gyakran az arcbőr szépséghibáinak leplezésére is használják. Az első próbálkozás nem mindig hozza meg a kívánt eredményt, de gyakran csak a helytelen forma megválasztása okozza a nem várt hatást, érdemes tehát kísérletezni.

borosta

Arcformák korrigálása

A tömött, gondozott bajusz és szakáll álcázhatja a keskeny arcot, a hegyes, vagy kicsi állat, és ellensúlyozhatja a kopaszodó fejet. A szakáll nélküli, tömött bajusz elvonhatja a figyelmet a nagy orról, a széles arcról, az előreugró állról, vagy az alacsony homlokról.

Milyen veszélyforrást jelent a gondozatlan arcszőrzet?

A férfiak arca sokkal több faggyúmirigyet tartalmaz, mint a nőké. Az arcszőrzet alatt felhalmozódó pangó faggyúban könnyen megtelepednek a bőrön élő baktériumok, kórokozók, amelyek az általuk termelt enzimek segítségével bontani kezdik a faggyút. A felszabaduló zsírsavak bőrgyulladáshoz, szakállmérgezéshez vezethetnek és maradandó hegeket okozhatnak. Az izzadtság hatására szintén lebomlanak a faggyúmirigyek zsírsavai. Ez a folyamat kellemetlen szagot eredményez. A szőrzetbe beivódnak a különböző szagok; ételszag, dohányfüst szaga, de pl. egyes munkahelyeken, a levegőben terjengő kellemetlen szagok is. Étkezések során ételmaradék tapad a szőrszálakra, ami (amellett, hogy visszataszító) táptalaja lehet további fertőzéseknek.

Arcszőrzet ápolása

Rendszeres figyelmet kell fordítani a mosására, tisztítására, fésülésére, formázására. Otthon legalább hetente egyszer igazítsa meg a bajusz és/vagy szakáll kontúrját, hajvágáskor pedig mindig vágasson le belőle, és igazíttassa meg. Az igazítást minden alkalommal szárazon kell végezni, mert a nedves szőrzet másképpen fekszik, így a nyirkos szakáll nyírásával könnyen elrontható a formája.

szakáll

Festés

Ma már több professzionális cég gyárt kimondottan férfiak számára kifejlesztett hajfestékeket, melyekkel a szakáll és a bajusz festése is elvégezhető. Bátran látogassanak el kozmetikai szalonba festés céljából, ahol a szőrzettel borított arc ápolásával kapcsolatban is segítséget nyújtanak.

Művészborosta

A művészborosta – alkalmi, sőt “elhanyagolt” kinézete ellenére – még több törődést igényel, hogy ne legyen belőle valódi szakáll, és ne silányuljon pusztán kétnapos borotválatlansággá. A hagyományos borotválkozás hívei a megfelelő hosszúságot, lazán tartott borotvával, a megszokottal ellentétes irányú borotválkozással érhetik el. A megfelelő technika elsajátítása beletelhet némi időbe, viszont az első próbálkozások eredménytelensége esetén, egyszerűen leborotválható, és előről kezdhető. Aki hibátlan, egyenletes borostára vágyik, szakállnyíróval könnyedén tetszőleges hosszúságúra nyírhatja szakállát.

A bajusz- és szakállnövesztés korai időszakában a férfiak ápolatlannak tűnnek, kényelmetlenül érzik magukat, de kitartás: kb. 3 hét alatt megnő annyira, hogy el lehet kezdeni a nyírását és alakítását.