Az ínybetegségek növelhetik a gestatios cukorbetegség kialakulásának esélyét

Egészség

Egy, a New Yorki Egyetem kutatói által végzett felmérés szerint a fogínybetegségekkel küzdő várandós anyukáknak nagyobb az esélyük egy későbbi gestatios cukorbetegség (GDM) kialakulására, mint az egészséges fogínnyel rendelkező kismamáknak.

A kutatás vezetője, Dr. Ananda P. Sasanayake és kollegái összesen 256 várandós anyuka állapotát kísérték végig a New Yorki Bellevue Egészségügyi Központban a kismamák terhességének első hat hónapjában. A nők közül később 22-nél alakult kis gestatios cukorbaj. Ezek a nők mind valamilyen fogínybetegséggel (baktériumfertőzés, gyulladás) küzdöttek terhességük alatt.

„A különböző ínybetegségek nemcsak a koraszülés esélyét növelhetik, de később hozzájárulhatnak a gestatios diabétesz kialakulásához is – nyilatkozta Dr. Dasanayake – Ezért az ilyen típusú problémák kezelése különösen fontos a családot tervező, illetve várandós anyukáknak.”

A gestatios cukorbetegség következtében a terhesség alatt felbomlik a megfelelő szénhidrát- anyagcsere, így a sejtek nem jutnak elegendő glükózhoz. Bár az állapot általában a terhesség végeztével magától rendeződik, az ilyen nőknek nagyobb az esélyük egy későbbi kettes típusú cukorbetegség kialakulására. Az egyetem adatai szerint a legnagyobb veszélyben a latin-amerikai, ázsiai és őslakos amerikai nők vannak.

A gestatios cukorbetegség kialakulásában valószínűleg a fogínybetegségek során kialakuló krónikus gyulladás játszik kulcsszerepet.