fogékszer

Óvatosan a fogékszerrel

Egészség

A mostanában divatos, fogra húzható ékszerek talán jót tesznek a mosolynak, de magának a fogsornak annál kevésbé, mondják szakemberek.

Ezek a fogra illeszthető feltétek gyakran nemesfémből készülnek, aranyból, ezüstből vagy platinából, esetleg gyémánt berakással, de használnak erre a célra olcsóbb fémeket is. Áruk a 20 dollártól dollárezrekig terjed.

Az amerikai fogorvosok szövetségének tanácsadója, dr. Matt Messina szerint az ilyen ékszerekkel sokkal több probléma adódik, mint gondolnánk. – Mivel ezek levehetők, az emberek azt hiszik, hogy biztonságosak. Ez azonban egyáltalán nem így van.

Ezek az ékszerek ráhúzhatók a fogra, az ételmaradék és a baktériumok alájuk szorulhatnak, ínygyulladást vagy -fertőzést és szuvasodást okozhatnak. – Minél tovább marad fent, annál súlyosabb gondokat okozhat – mondja Messina.

– Ha valaki alaposan fogat mos, fogselymet is használ, majd felteszi a nemesfémből készült ékszert, fennhagyja 1-2 órán át, kiveszi, ismét fogat mos, és fogselyemmel is kitisztítja a fogközöket, akkor valószínűleg semmilyen problémája nem lesz. A gond csak az, hogy az emberek nem így járnak el – teszi hozzá a szakember.

Az olcsó ékszerek különösen sok gondot okozhatnak, mert nikkelt tartalmaznak, ami allergiás reakciókat okozhat. Becslések szerint hétből egy ember fémre allergiás. – Remélem, mint sok más divathóbort, ez is feledébe merül hamarosan – mondja végezetül dr. Messina.