Ekcéma oka, tünetei, megelőzése, kezelése

Egészség

Az ekcéma bármely életkorban előforduló bőrgyulladás, amely többnyire allergiás válaszreakcióként alakul ki. Az ekcémás tünetek szabad szemmel is jól láthatóak, mivel vörös foltokkal és nedves hólyagok formájában jelentkezik, és erőteljes viszketési ingerrel járnak.

Legismertebb az atópiás (atópiás dermatitisz) és a kontakt ekcéma.

Az atópiás dermatitisz genetikailag hajlamos személyeknél alakulhat ki, míg a kontakt ekcéma általában allergénnel történő érintkezés következménye.

Az ekcéma a jelentkező fájdalom mellett a problémával küzdők életminőségét is zavarhatja, sokan a látható jelek miatt nem szívesen mutatkoznak. Az ekcémának lehetnek krónikus ék akut időszakai. Jellemző, hogy a viszketési inger az akut szakaszban keseríti meg a beteg életét, és a tünetmentes időszakban a viszketés sem jelentkezik.

Ekcéma

Az ekcéma okai

Az ekcémát kiváltó okokat pontosan nem ismerik, de különböző tényezők szerepet játszhatnak.

Genetikai okok

Ebben az esetben a szülők legalább egyike is érintett a problémában, ezt mutatja az esetek 50-70 százaléka.

Irritáció- Allergia

Leggyakrabban a kontakt ekcéma okoz problémát, amely irritáció, vagy allergiás alapon alakulhat ki.

Sokaknál a bőrrel érintkező, hétköznapokban használatos tárgyak, ékszerek,vegyszerek, és kozmetikumok hatására jelentkezik az ekcémás tünet:

 • Parfüm készítmények, szappanok, öblítők
 • Szintetikus anyagokkal, gyapjúval való érintkezés
 • Allergének (pollen, állatszőr, poratka)
 • Központi fűtés és légkondicionáló
 • Cukorbetegség.

Ekcéma

Az atópiás dermatitisz

Az atópiás ekcéma genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki, általában csecsemőknél a tejallergia tüneteként, de gyakran az első életévben megjelenő ekcéma a későbbi légúti allergiának az első jele lehet.

Felnőttkorban is megjelenhet, viszont a beteg életút felderítése során kiderül, hogy általában voltak már korábban is a betegségre való hajlamot jelző tünetek, például száraz bőr, vagy akár szénanátha.

Az ekcéma tünetei

Az ekcéma tünetei a gyulladt, száraz, viszkető, vagy kipirosodott bőrfelület sajnos bármely életkorban kialakulhatnak, de a különböző életkorban eltérőek lehetnek.

Csecsemők bőre érzékenyen reagál, és már igen korán jelentkezhet bőrkiszáradással és sebesedéssel is, amely főként az arcon, és a combokon mutatkozik.

Kisgyerekkorban a térd, vagy a fül mögötti bőrredőkben, de a csuklón és kézfejen is gyakran tapasztalható a bőrszárazság, a kipirosodás és a pikkelyes bőrhámlás.

Felnőtteknél az ekcéma általában a nyakon, a fejen, de a vállakon és a törzsön jelenik meg.

Az idős korosztálynál hasonló testtájakon jelenhet meg a tünet, viszont az öregedő bőr vékonysága és érzékenysége miatt az okozott problémák súlyosabbak lehetnek.

 Felnőttkorban kialakult ekcémának, és a súlyosbodásának sokszor a fokozott stressz, betegségek és megváltozott körülmények állnak a hátterében.

Az ekcéma kezelése

Az ekcéma kezelése nem egyszerű probléma, ezért mindenképp érdemes bőrgyógyásszal konzultálni, aki eldönti, hogy az alkalmazott készítmények csoportjaiból melyik a leghasznosabb a tünetek enyhítésére.

Az ekcéma megelőzése

Az ekcémás tünetek belobbanásának megelőzése érdekében számos megelőzési mód lehet hatékony:

 • Gondoskodni kell a bőr folyamatos hidratálásáról.
 • Ne fürödjön, zuhanyozzon 36 fokosnál melegebb vízben.
 • Enyhe szappanok használata tisztálkodáshoz, és mosáshoz.
 • A szintetikus, gyapjú és angóra ruhaneműk mellőzése, helyettük pamut és vászon alapanyagú ruházat javasolt.
 • Illatanyag mentes kozmetikumok, bőrápolási termékek használata.
 • Rendszeres szellőztetés

Az ekcémás tünetek enyhülésében a lelki egyensúly, a napfény, de akár a gyógykozmetikai kezelések is eredményesek lehetnek.

(Forrás: Allergiaközpont.hu, Bepanthen.hu)