budapest

Budapesti városnéző séták

Utazás

A budapesti városnéző séták nemcsak a külföldi turisták számára tartozik a legfelkapottabb elfoglaltságokhoz, évről évre egyre nagyobb az igény a szolgáltatásra a helyi, és hazai lakosság körében. Kifejezetten divatosnak számít a városnéző sétán való részvétel. A fővárosban számos cég kínál különféle szolgáltatást a városnézés terén, a JustBudapest.com összegyűjtötte azokat a lehetőségeket, amelyek közül választani érdemes azoknak, akik egy-egy tematikus séta, vagy kulturális szempontok alapján kívánnak elmélyedni a város nyújtotta lehetőségekben.

A történelmi maggal rendelkező városok, mint Budapest különleges helyzetben van a turisztikai célpontok palettáján mivel a vonzerejüket, de monumentális történelmi épületek is rengeteg látogatót csalogatnak.

A résztvevők különböző céllal indulnak a városnéző sétákra, amellyel jó tisztába lenni a szervezőknek. Mit fognak mondani a turistáknak, és a séta végén mennyivel nagyobb ismeret birtokában fog a vendég hazamenni.

Budai vár

Egyes szolgáltatatók azt tűzték ki célul, hogy a budapesti lakosságot missziószerűen oktassák, és a tudást terjesszék. A túra végeztével a látogatók látóköre kitágul, véleményt képesek alkotni a látottakkal kapcsolatban, például a Bauhaus-túra után a kockaépületek stílusjegyeit önállóan képesek beazonosítani.

Miért népszerűek a budapesti városnéző séták? A városban az elmúlt években jelentős változások történtek a város rehabilitációban, és a régi az épületek kialakításában. A vezetett sétákon résztvevők olyan helyekre jutnak be, ahová az átalakítás, felújítást követően magánszemélyként nehézkes lenne. Például a lebontásra váró épületek, vagy a bezárt iparterületek, csarnokok, a régmúlt kórházi épületek megtekintése iránt meglepően nagy az igény. A látogatók számára a tapasztalatok szerint a legnagyobb élményt a lezárt kapuk megnyitása okozza.

Egyes szolgáltatók a sétákhoz tájékoztató térképeket, színes ismertetőket adnak, de a tableten nyújtott prezentáció is előfordul. A résztvevők nemi eloszlása a szervezőknek azt mutatja, hogy a hölgyek jóval aktívabb számban vesznek részt az alkalmakon, egyes cégek felmérése szerint 30 százalék a férfi és 70 százalék a női sétálók aránya.

Budapest

A városnéző séták általában 2-3 óra időtartamúak, a különböző tematikákból mindenki megtalálja az ízlésének és érdeklődésének megfelelő programot.

Fel lehet fedezni a belváros rejtőzködő udvarait, vagy akár a különböző felekezethez tartozó templomok is látványos kikapcsolódást nyújtanak. A hétköznapi rohanásban alig vesszük észre, hogy a szecessziós épület megcsodálásáért nem kell feltétlenül külföldre menni, hiszen a fővárosban is mesés épületek őrzik a századforduló hangulatát.