Utazás a fürdővilágban: barangolás gyógyfürőkben, aquaparkokban Magyarországon

Zsóry Fürdő Mezőkövesd

Bármerre indulunk el Magyarországon, mindenfelé találunk fürdőket. Minden évszakban és időjárásban bátran javasoljuk felkeresésüket, hiszen milyen jó, hogy egy esős napon tudunk alternatívát találni – sőt a kicsik garantáltan élvezni fogják az élménymedencéket, aquaparkokat és a csúszdaparkot –, vagy télen fel tudunk töltődni a gyógyvíz és a kényeztető kezelések és a méregtelenítő szauna világában.

De mi alapján döntsük el úticélunkat?

Válogathatunk gyógyhatás szempontjából: a jódos-brómos vizektől a kéntartalmú ásványi elemeket tartalmazókig mindenféle megtalálható, ezek gyógyhatása más és más. Ugyanakkor építészeti megoldások szerint is osztályozhatunk: a Makovecz Imre tervezte, makói Hagymatikumtól kezdve az oszmán hódoltság korából származó 16. századi török fürdőkig, sőt természetes képződményű barlangfürdőkben (pl. Miskolctapolca barlangfürdő) is fürödhetünk.

Ha meguntuk a fürdőzést és a szaunázást, és már a csontunk sem fáj, eleget regenerálódtunk és felfrissültünk/teljesen meggyógyultunk, akkor ne hagyjuk ki a szórakoztató vizes programokat. Egyik legelső kezdeményezésként indult a CINETRIP – a mozi hőskorát és hangulatát a modern technika eszközeivel felidézendő –, mely egy nemzetközileg is ismert party-világgal tette ismertté a történelmi budapesti fürdőket a fiatal generáció körében. Télen a Rudas Gyógyfürdő, nyáron a Széchenyi fürdő ad otthont ennek látványtechnikában is érdekes fürdőbulinak. Koncertekkel és gyerekprogramokkal sok fürdő várja a látogatókat.

Még egy érv: már a rómaiak is ismerték a magyar gyógyvizet, és használták fürdőházaikban.