varso

Varsó látnivalók

Utazás

1.7 Millió lakossal Varsó Európa egyik legnagyobb városa.Lengyelország fővárosa Közép-Kelet Európa dinamikus kereskedelmi és gazdasági központja.Mindezek mellet Varsó egy valódi ékszerdoboz.Mindenekelőtt csodálatos a második világháború után felújított Óvárosa, melyet teljesen az eredeti alapján újítottak fel és amelynek igazi hangulata van.Nem véletlenül a világörökség része.

A varsói Óváros központja a Kastélytér.A város legnagyobb terét egyik oldalról a régi városkapu és városfal maradványai, a másik oldalról a varsói kastély határolja.A térközepén található a Zsigmond-oszlop.A második világháború alatt megrongálódott épületeket gyönyörűen helyreállították.

A barokk Zsigmond-oszlopot Varsó fővárossá választásának emlékére állították.A 20 méter magas oszlop tetején egy két és fél méteres Zsigmond szobor áll egyik kezében karddal, a másikban kereszttel.A jelképek az egyház és a királyi ház szoros kapcsolatát jelképezik.

varso

A Királyi Palota a 15-18.században a lengyel királyok székhelye volt.A palota gótikus stílusban épült és később épült hozzá a palotakert reneszánsz stílusban.

1596-ban, miután a fővárost Krakkóból Varsóba helyezték át, a palotát is nagyvonalúan kibővítették.A második világháborúban teljesen megsemmisült a palota, de az 1970-es években eredeti állapotában felépítették.Ma képtár található benne.

A Szent János katedrálist a 13.században építették és később püspöki székhely lett.A templomot többször átépítették.
A varsói “Királyi Út” a Királyi Palotát köti össze a Wilanow palotával.Az eredeti útvonala déli irányban a Lazienki-park-hoz és a Belvedere-palotához vezetett.A “Királyi Út” Varsó belvárosának egyik legfontosabb része. Az Óváros peremén áll a Püspöki palota.

varso

Varsóban mindenképpen érdemes megnézni a Varsói Felkelés Múzeumát, amely 2004-ben nyílt, melyben a felkelés emlékeit és dokumentumait gyűjtötték össze.