pályázatírás

Sikeres pályázatok titka: körültekintően, körültekintően, körültekintően

Vállalkozás

GKM: Jellemezze pár szóval a céget, és a nyert pályázat kapcsán megvalósult beruházást!
Á. M: A cég a Csepeli Nemzetközi Szabadikötőben működik, fele részben a Mahart leányvállalataként, 50%-ban egy nagy német cég tulajdonaként. Társaságunk folyamatosan hajt végre kisebb-nagyobb fejlesztéseket. Erőnkhöz mérten próbáljuk megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyekkel támogatásokhoz juthatunk.
Öt évvel ezelőtt a Ferroport Kft. már végigvitt egy önerős csarnokfejlesztési projektet. Ehhez is, a jelenlegihez hasonló GVOP-s támogatást kaptunk. Ez egy 600 milliós beruházást jelentett, ehhez kaptunk akkor kamattámogatást. Ez volt az első sikerünk, amit német tulajdonosunk is nagyon elismerésre méltónak tartott.
Jelen esetben, 2004- ben a logisztikai beruházásokhoz igényelhető, vissza nem térítendő támogatásban részesültünk. A 108 milliós beruházás keretében egy 16/27 tonnás Ganz portál daru teljes elektromos fejlesztését, újraszabályozását oldottuk meg. Ezek a régi daruk szerkezetükben jók, a váz, kissé megerősítve megfelelő, viszont a lelke, a vezérlés elavult. Ennek korszerűsítésével a daru működése sokkal szabályozottabbá válik, finomabb, így biztonságosabb is. Másrészt a daru energiafelhasználása is gazdaságosabb, ezáltal környezetbarátabb. Ezenkívül egy olyan távvezérlésű irányító rendszer építhető ki, amely ellenőrizhetővé, és nyomon követhetővé teszi a rendszert. A teherautóknak a daruval történő megpakolása gördülékenyen folyhat. Ezzel párhuzamosan elvégeztük a daruhoz kapcsolódó úthálózat fejlesztését is. A két háború közötti macskakő burkolatot cseréltük ki most modern burkolattal. Hasonló fejlesztésekre a GINOP pályázatok között kell keresnünk pályázatokat.

GKM: Ez még ebből a forrásból valósult meg?
Á. M: Az útfejlesztés és a daru felújítása is a Gazdasági és Versenyképesség Operatív Program támogatásából, körülbelül fele-fele arányban valósult meg.
GKM: Mennyi volt az önrész és a GVOP támogatása?
Á. M: A GVOP 37,5 millió forintot vissza nem térítendő támogatást adott, a többi önrész volt, amit részben hitelből oldottunk meg, részben önerőből. Ez a saját erő 20%-ot tett ki.
GKM: Ez a fejlesztés eleve tervezett volt, és ehhez találtak megfelelő pályázatot?
Á. M: A daru állapota tarthatatlan volt. Ennek kapcsán megvizsgáltuk a lehetőségeinket. Vehetünk egy újat, beszerezhetünk egy felújítottat, vagy felújíthatjuk a mienket. Egyértelművé vált, hogy a meglévő felújítása nagyságrendekkel kedvezőbb a többi lehetőségnél. Mint már említettem maga a váz nem volt rossz állapotban. Amikor ezt a döntést meghoztuk, a korábbi sikereken felbuzdulva megvizsgáltuk, van-e olyan pályázati lehetőség, amibe ez a fejlesztési elképzelés bele illeszthető.
GKM: Ezzel a menedzsment foglalkozott?
Á. M: Egy külső cég, amely egy személyes kapcsolat révén került a látókörünkbe. Ők megvizsgálták a tényleges fejlesztési igényt. Nekik elmondtuk céljainkat, megvalósítandó feladatainkat. Ők ismerték a cég tulajdonosi szerkezetét, méreteit. Nagyon fontos dolog, hogy előzetesen tisztában legyenek az adottságokkal. A cég mérete alapvetően meghatározza, hogy hová, és hogyan lehet pályázni. A másik fontos dolog, hogy egy pályázat elnyerésének folyamatában nagy szerepe van egy olyan szakszerű cég jelenlétének, támogatásának, amely érdemben tud útmutatással szolgálni.
GKM: Tehát abban, hogy a pályázat milyen hangvételű legyen, hogy a szakértői vizsgálatokat hogyan rendeljék hozzá a projekthez, és hogyan támasszák alá a pályázati igényeket, ebben segített a szakértői háttér?
Á. M: Amiben igazán tud segíteni egy ilyen szakcég, azon kívül, hogy megtalálja a lehetőséget, az-az, hogy segít rámutatni azokra a hangsúlyokra, amivel a pontozási rendszerben tényleg jó pályázatot lehet összehozni. Ők megosztották velünk, az adott projekt kapcsán milyen támpontrendszer szerint működik az elbírálás, miben kell kiemelkedőnek bizonyulni, mi pedig megerősítettük őket, hogy a leírt szavak mögött ott a valós háttér. Magyarán, azokban a pontokban mi tényleg jók vagyunk.
GKM: Mi történt, amikor megjelentek a pályázatok?
Á. M: Összeszedtük az ehhez kapcsolódó anyagokat, mérlegadatokat, adó, statisztikai, vámigazolásokat. Ezen kívül zajlott a kivitelezők kiválasztása, ajánlat kérések folyamata. Hozzá szeretném tenni, hogy a mi pályázatunk nem volt közbeszerzéshez kötve, aminek nagyon örülök, mert egy olyan 45 fős kiscég esetében, mint a miénk, ha még külön közbeszerzési eljárást is le kellett volna folytatnunk, akkor külső segítséget kellett volna kérnünk ehhez is, ami további energiát és pénzt követel volna.
GKM: Említette, hogy 2000-ben már elnyertek egy pályázatot, csarnok felújításra, kamattámogatásra. Már ebben is az a külső cég segített?
Á. M: Az a kollega segített akkor is, akivel azóta is szoros kapcsolatban állunk. A személy lényeges ebben az esetben, mivel kialakult egy jó kapcsolat közöttünk. Már a csarnok fejlesztés esetében is úgy éreztem, célszerű, ha vizsgálódásom során egyeztetek egy profi céggel.
GKM: Mostanra két pályázási folyamaton vannak túl. Voltak nehézségek?
Á. M: Az akkori kamattámogatást pár héten belül folyósították, itt viszont igen hosszú volt az átfutási idő.
GKM: Akkor a támogatási összeget ideiglenesen elő kellett teremteni?
Á. M: Igen. Ez nem volt túl jó hatással a Cash- Flow-ra, de azért a támogatás, summázva az eseményeket, sokat lendített rajtunk. Egyébként a Ferroport Kft. nagyon szerencsés helyzetben van, német tulajdonosának köszönhetően. Az ő tekintélyük számunkra is megkönnyíti hitelek felvételét.
GKM: Ami a jövőt illeti, a cég halad tovább az elképzelt stratégiai vonalak mentén, és ha ehhez kapcsolódik, vagy kapcsolódni fog a jövőben támogatás, akkor azt az eddig is segítő, külső szakértő kollega megtalálja?
Á. M: Így van. Tele vagyunk elképzelésekkel, és ugyan ezt a módszert alkalmazzuk a továbbiakban is. Ha megszületik a tulajdonosi döntés a további fejlesztésekkel kapcsolatosan, akkor megnézzük, ez a koncepció beilleszthető-e valamilyen kiírt, vagy kiírás alatt lévő pályázati modellbe. Adott esetben még kis módosítást is érdemes beépíteni elképzeléseinkbe ahhoz, hogy sikeresen forrást rendelhessünk hozzá.

Ön is könnyedén megtalálhatja a jelenleg aktív kkv pályázatok között a vállalkozására leginkább megfelelő pályázatot nézzen körül pályázatfigyelő portálunkon.

További érdekességek:

Agrár pályázatírás
Több mint 1000 milliárd forint GINOP forrás gazdaságfejlesztésre