Kutyasampon

Állat

Úgy ahogy saját magunk esetében, házi kedvenceinknél is egyre nagyobb figyelmet fordítunk az egészséges életmódra, ezzel együtt pedig az ezt elő segítő és megőrző termékekre. Háziállatainknál kifejezetten fontos az egészséges és tiszta bunda, melynek kiemelt szerepe van mindennapi életükben.

Miért fontos a kutyasampon?

Háziállatainknál a bunda biztosítja bőrük, ezáltal testük védelmét elsősorban a mindennapos környezeti hatások ellen. Gondolhatjuk azt, hogy nem kell vele törődni, hiszen az evolúció során tökéletesre fejlődött és mindennek ellenáll. Ez azonban nem ilyen egyszerű és ismét saját példánkba gondoljunk csak bele: nagyon sok féle hajtípus van az embereknél is, melyeknek megvannak a maguk sajátosságai és különféle típusú samponokkal kell kezelni ezeket. Nézzük meg, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennünk a megfelelő kutyasampon kiválasztásánál.

Alapvető kutyakozmetika – kutyasampon

Kedvenceinkre igen sok veszély leselkedik közös sétáink, kirándulásaink alkalmával, hiszen a gondtalan rohangálás közben kórokozók sokaságát szedhetik össze, ami szemmel talán nem is látható. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden sétáltatás után meg kell őket fürdetni. Nagy általánosságban elmondható, hogy havonta egy, maximum két alkalmas fürdetés elegendő. Abban az esetben kell esetleg gyakrabban megejtenünk, ha valamilyen rendellenességgel, kialakult bőrbetegséggel nézünk szemben. Induljunk ki abból, hogy négylábú barátunk egészséges. Megelőzendő a gombás fertőzések, különböző baktériumok és vírusok letelepedését érdemes tartani a havonta, kéthetente megejtett tisztálkodást. A sétáink alkalmával összeszedett kórokozók hosszú távon okozhatnak például folyamatos viszketést kedvencünknél, ami az ösztönös vakarózás által például csúnya sebeket és, ezáltal pedig komolyabb fertőzéseket okozhatnak. Ez pedig komolyabb gyulladást, kóros szőrhullást okozhat hosszú távon. Egy valóban minőségi kutyasampon olyan tápanyagokkal látja el kutyusunk bőrét és szőrzetét, melyek elpusztítják a fentebb említett kórokozókat, emellett pedig kutyusunk bundája fényes lesz, bőre megőrzi rugalmasságát, nem szárad ki.

Melyik a megfelelő kutyasampon?

Az első és legfontosabb az, hogy amit mi embereknek használunk, az a kutyusunknak nem alkalmas szőre-bőre ápolására, sőt inkább ártanánk velük. Egyrészt a kutyák bőrének ph értéke merőben más, másrészt a kutyusok szaglása közismerten sokkal kifinomultabb, mint az embereké. Az általunk használt különböző készítmények irritálná a kutya bőrét, illetve számukra borzasztóan zavaró lenne az az illat, melyet mi alapvetően kedvelünk. Ezt körülbelül úgy képzeljük el, mint a hallást. A kutyák hallása is sokkal érzékenyebb, mint az embereké, ami miatt egyes hangok nagyon zavaróak lehetnek nekik (sőt ártalmasak is), ami nekünk adott esetben még kellemes. A természetes kutyasampon olyan tápanyagokat tartalmaz, melyeket nevéből adódóan a természetből nyernek ki és hozzáadott mesterséges anyagok nélkül tudják kifejteni jótékony hatásukat kutyusunknál.

Kutyasamponok szőr- és bőrtípusok szerint

„Ahány ház, annyi szokás.” Háziállataink esetében – ami a bőr-és szőrtípusokat illeti – szintén sokféle van: megkülönböztetünk rövid -, hosszú -, drót -, szálkás -, zsinóros, – vegyes stb. szőrű kutyafajtákat, melyeket különbözőképpen lehet, és sok esetben kell kezelni. Az előbbieken kívül lehet ápolni szőrük színe szerint is kis barátainkat a tökéletes eredményért, például kapható például kutyasampon fehér szőrre is.

Amikor kiválasztjuk saját kutyusunk számára a minőségi kutyasampont mindenképp úgy tegyük, hogy az ő sajátosságainak megfeleljen az adott készítmény és próbáljunk meg törekedni a természetes alapanyagok felhasználásával készített termékekre.