baba

Fölösleges kacatok vagy segítség a mindennapokban?

Otthon

Minden első gyerekes kismamában felmerül a kérdés, hogy a bababoltok kínálatában helyet kapó, számos csodás eszközre vajon tényleg szükség van-e. Hiszen pár évtizede egészen biztosan nem volt pihenőszék, babahinta, illetve játszószőnyeg, mégis felnőttek valahogy azok a picik. Csakhogy manapság teljesen más a babák gondozásához való hozzáállás, ez pedig más eszközöket kíván.

Van, ahol létszükséglet

Persze akinek olyan baba jutott, akit első naptól le tudott tenni a kiságyba, járókába, és ő békésen nézelődött, az nem érti, mire jó például egy rezgős pihenőszék. Nos, ha a Te drága gyermeked torka szakadtából üvölt, amint vízszintes felületet ér a popsija, neked talán érdemes kipróbálni ezeket a csodákat, amiket egyébként az Alza oldalán is megtalálsz igen széles választékban.

A puha pihenőszékbe a gyerkőc kellemesen besüpped, ami az anyaméh szűkösségét imitálja számára, ezért megnyugszik. Nem mellesleg láthat téged, nem csak a plafont kell bámulnia, ami szintén biztosíthat számára némi megnyugvást, esetleg ingert, ha unatkozna. További pozitívum, hogy a pihenőszékben felvett pozíció segít a gázoktól való megszabadulásában és a széklet távozásában is – egy hasfájós babának így maga lehet a megváltás.

Hasonló jó tulajdonságokkal bír a babahinta, ami elringatja a piciket, így talán anyukának is jut magára néhány szabad perce. A játszószőnyeg már inkább egy picit nagyobbaknak való, akik már érdeklődőbbek a környezetük iránt, nyúlnak a tárgyak felé, esetleg próbálkoznak a forgással is.

A baba határozza meg, hogy mire lesz szükség

Az az igazság, hogy a baba habitusa igencsak meghatározó abban a tekintetben, hogy milyen eszközökre lesz szükségetek otthon az első 1 évben. Egy nyugodtabb baba esetében egészen minimál készlettel is ki lehet húzni, de ha a „letehetetlen” típusú csecsemőt dobta a gép, érdemes néhány segédeszközt beszerezni, amik legalább egy kis időre szórakoztatják őt helyetted néha.

Ártani ezekkel biztosan nem fogsz a gyerkőcnek, de számtalan esetben jelenthetnek nagy segítséget!