kismamajóga

Babával a pocakban is lehet jógázni? A jóga hatása a kismamára és a magzatra

Szabadidő

Ami jó a mamának az jó a babának is? Ez többnyire így van, ugyanis az anyát érő pozitív érzelmi és fizikai hatások bizonyítottan hasonlóképpen hatnak a magzatra is, ha nem is közvetlenül. Egy speciálisan mamáknak készült online jógatanfolyam pont erre fókuszál.

Igaz, a nagyobb izgalmakkal, túlzott erőkifejtéssel, nehéz súlyok emelésével, a szervezet és az izmok túlterhelésével járó tevékenységek így például egyes sportok is a terhesség ideje alatt csak mérsékelten vagy fokozott ellenőrzés mellett végezhetőek.

A kismamajóga esetében viszont a speciálisan a kismamák számára módosított ászanák mamára és babára gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan; általa a test és a lélek egyaránt fellélegzik.

kismamajóga

A kismamajóga hatékonyan segít a mindennapi problémáid leküzdésében

Egyre gyakrabban érzed úgy magad, mint egy partra vetett bálna? Ez normális.

A tested a gyermekvárás során ugyanis átalakul; változik az anyagcseréd, erőteljesebben dolgozik a szíved, és ahogy nő a magzatod, úgy nő a testsúlyod is.

Lazábbakká válnak az ízületeid, ínszalagjaid ezért eltolódik tested súlypontja, és ez átmeneti egyensúlyzavarokat okozhat.

Azonban egy problémamentes terhesség alatt a 4. hónaptól kezdődően legalább heti rendszerességgel végzett kismamajóga nagymértékben képes lehet csökkenteni az egyensúlyvesztésből adódó, eleséses balesetek kockázatát.

kismamajóga

A második trimeszterrel kezdődnek a kihívások

A második trimeszter heteinek előrehaladásával sokak számára már a zokni felhúzása vagy a szandál becsatolása is kész küzdelemmé válhat, a minden nap átélt számtalan kisebb-nagyobb kudarchelyzet pedig érzelmi érzelmi kitörésekhez vagy akár depressziós állapot kialakulásához is vezethet.

A speciális kismamajóga ideje alatt a befelé figyelés és a közben végzett gyakorlatsor sokat segíthet abban, hogy megtapasztald tested változásait, tisztában legyél annak korlátaival, ugyanakkor megismerd annak lehetőségeit is és képes legyél a testedet újra szándékaidnak megfelelően irányítani.

A nyugalom a hosszú élet titka

No, meg a problémamentes babavárásé is, hiszen az aggódó vagy épp ideges kismama szervezetében stresszhormonok szabadulnak fel, ami a fejlődő magzatra káros hatással lehet.

Ha teheted, kerüld a feszültséggel járó helyzeteket és érdemes emellett a 7. hónappal a kismamajógát stresszoldó jógára váltanod. Ez a jóga típus mind fejben, mind testileg sokat segíthet a számodra a szülésre való nyugodt felkészülésben is.

kismamajóga

A jóga jótékony hatása a babádra

A stresszoldó jóga órákon biztosított közeg békéjét, csendjét és a nyugodt, egyenletes légzéssel összekötött, lassú ütemű, ringatás-szerű mozdulatokat a babád is „megérzi”.

Válaszul az őt ért hatásokra jobban fejlődik az idegrendszere, ezáltal pedig a születését követően lelkileg kiegyensúlyozottabb babává válhat. A mondás tehát akár meg is fordítható; ami jó a babának, az jó a mamának is.