A műfogsor megfelelő ápolása

Egészség

Amennyiben elveszítjük fogainkat, nehézkessé válik a beszéd, az evés, de a megjelenésünkben is csorbát szenvedünk. Egy meghatározott mennyiségű fog elvesztése során előfordulhat annak a lehetősége, hogy kivehető műfogsort kell készítettni. Azonban a műfogsor megszokása, viselése nagy kihívás, hiszen számos új feladattal jár együtt. További hasznos cikkeket talál a FogAbc és az Ectoderma weboldalokon.

Miből készül a műfogsor?

A műfogsor egy speciális anyagból készül, amelyet a fogorvos szükség esetén akár fém részekkel is kombinálhatja. A műsort mindig nedvesen kell tartani, különben fennáll annaka veszélye, hogy kiszáradva formálódik, így a hordását is ellehetetleníti. Amikor a viselő kiveszi a szájából a műfogsort, egy speciális tisztítófolyadékba, vagy vízbe kell helyezni.

Műfogsor korrigálására nem csak a kezdeti időszakban kerülhet sor, hanem később is szükséges lehet, hiszen az élettani hatások végbemenésével a szájüregben könnyen befolyásolhatja az illeszkedését. Amennyiben már nem használható a műfogsor, egy újabbat készít a fogorvos.

Hogyan kell helyesen ápolni a műfogsort?

Nem elég mindössze éjszakánként vízbe helyezni a műfogsort, hanem minden nap meg is kell tisztítani. Ugyanúgy előfodulhat a máfogsoron a fogkő kialakulása, akárcsak a természetesen fogakon, de ezel eltávolítása is szakember igénybevételével történik. A javított műfogsort egyenetlen felszíne ideális táptalajt biztosít a baktérimuk számára, ezért különösen érdemes figyelmet fodítani a helyes ápolására. Ilyenkor egy speciális fogkfeével kell megtisztítani, amelynek a sörtéi gömbölyített végű, különben az éles műanyag a máfogsor felületét is megkarcolná.

műfogsor

A műfogsortisztító tabletta alaposan és gyorsan tisztít, valamint az elszíneződéseket is megszünteti. Ezek a tabletták gomba- és baktériumellenes hatással is rendelkeznek.

Mindezek mellett természetesen a szájüregről sem szabad elfelejtkezni, a műfogsor viselése és gondozása mellett erre is kiemelt figyelmet kell fordítani. Erre a legoptimálisabb megoldás a szájvíz használata. További cikkeinkért navigáljon a Fogabc hivatalos weboldalára.

Érdekesebb fogászati írások

Gyökérkezelés, avagy az utolsó lehetőség, hogy megmentsük fogunkat
Kinőtt az első fog? – irány a fogorvos!
Fogászati röntgenekről bővebben