fogmosás

A fogfájás elsőszámú oka az agresszív fogmosás

Egészség

Háromból egy fogorvos állítja azt, hogy az agresszív fogmosás a leggyakoribb oka az érzékeny fogaknak, egy az Általános Fogászati Akadémia (AGD) által végzett országos felmérés szerint. Második okként a savas ételek és italok fogyasztását jelölték meg. Az érzékeny fogak, illetve a dentin-túlérzékenység igen elterjedt, és mintegy 40 millió amerikait érint minden korosztályban.  Egy vagy több fognál is fellépő diszkomfort, illetve éles és hirtelen fájdalom jellemzi, amit gyakorta forró, hideg, édes vagy savanyú ételek és italok, a fogat ért nyomás, vagy akár a hideg levegő belélegzése is kiválthat.

Van B. Haywood fogorvos szerint az agresszív fogmosás és a savas ételek és italok fogyasztása fogérzékenységet okozhat. Ez azért következik be, mert idővel elkoptathatják a fogzománcot, sőt az ínyt is. „Ha erodálódik a zománc védőrétege, vagy az íny vonala visszahúzódik, feltárulhat a fogban lévő lágyabb szövet, az úgy nevezett dentin.” – magyarázta Dr. Haywood. „A dentin a fog belső idegközpontjához csatlakozik, így ha az védtelen, az idegközpont is szabaddá és sérülékenyé válik az érzetekkel szemben, beleértve a fájdalmat is.”

Míg az agresszív fogmosás és a savas ételek, illetve italok fogyasztása bizonyult a dentin-túlérzékenység leggyakoribb okának, a vizsgálat más faktorokat is feltárt, melyek fogeróziót okozhatnak, és hatással lehetnek a szájüreg állapotára. Ilyen faktoroknak számítanak bizonyos fogkrémek és szájöblítők, fogfehérítő termékek, az eltört vagy repedt fogak, a bulimia vagy a sav-reflux.

A 700 megkérdezett általános fogorvos közül mintegy 60 százalék nyilatkozta azt, hogy az utóbbi öt évhez képest nőtt a fogerózió gyakorisága. „Ha korai stádiumában fel tudjuk deríteni a fogeróziót, akkor talán az a legfontosabb kulcs a dentin-túlérzékenység megelőzéséhez.” – mondta Raymond K. Martin szájsebész, általános fogorvos. „Az elszíneződés, transzparencia, a fog kisebb horpadásai, illetve repedései mind a fogerózióra utalnak, amit mielőbb meg kell mutatni a fogorvosnak.”

A megkérdezett fogorvosok 56%-a nyilatkozta azt, hogy a pácienseik úgy kezelik a fogérzékenységet, hogy elkerülik a hideg ételeket és italokat. További 17% szerint a páciensek nem mossák a szájukban az érzékeny területet. „Noha az érzékenység megelőzése érdekében ez tűnhet a leggyorsabb és legkönnyebb megoldásnak, valójában egyik sem oldja meg a problémát.” – magyarázta Gigi Meinecke fogorvos.

A fogérzékenységgel bajlódóknak az akadémia az alábbiakat ajánlja a tünetek csillapításához:

  • Váltson deszenzibilizáló fogkrémre – Sok olyan fogkrémmárka kapható, melyet kifejezetten az érzékeny fogakhoz fejlesztettek ki.
  • Használjon lágysörtés fogkefét– Ha keménysörtés fogkefét használ, elkoptathatja a fogzománcot, vagy hozzájárulhat az íny visszahúzódásához.
  • Gondoskodjon a megfelelő szájhigiéniáról – Rendszeresen használjon fogselymet, és naponta legalább kétszer, két-három percig mosson fogat. A fogkefét tartsa 45 fokos szögben, a kefét gyengéden, körkörösen mozgassa és inkább az ujjaival tartsa, semmint a tenyerén.
  • Kerülje az erősen savas ételeket és italokat – Minden nap tudatosan korlátozza az erősen savas ételek és italok fogyasztását.

Forrás: Általános Fogászati Akadémia