dohányzás leszokás nőknél

A dohányzásról való leszokás nehezítő tényezői nőknél

Egészség

A dohányzás az egyik legmakacsabb függőség, amelyben a nikotin hatásán kívül nagy szerepet játszanak a szokás jellegű, társas, környezeti, és nem utolsósorban „lelki” tényezők is. Nem csoda hát, hogy nem könnyű feladat leküzdeni ezt az ártalmas szokást. Nők esetében ráadásul vannak sajátos tényezők és helyzetek, melyek még több akadályt gördíthetnek a sikeres leszokás elé.

Félelem a súlygyarapodástól és az elhízástól.

A nők nagy része a dohányzást a testsúly szabályozására is használja, emiatt számukra a leszokás útjában álló egyik legjelentősebb akadály az „elhízástól” vagy a súlygyarapodástól való félelem.

A dohányzás abbahagyásakor valóban megváltozik a szervezet működése, hiszen megszűnik a nikotin anyagcserét serkentő hatása. Ugyanakkor ez önmagában nem eredményez rohamos súlygyarapodást, hanem általánosságban mindösszesen 3-4 plusz kilót. Tovább növelheti azonban a nem kívánt kilókat az is, hogy javul az ízérzékelés és a szaglás, ami miatt az ételek ízletesebbnek, vonzóbbnak tűnnek. Kutatások azonban azt mutatják, hogy a tényleges súlygyarapodásban leginkább a fő étkezések között nassolás, rágcsálás játszik fontos szerepet. Sokak számára a magas kalóriatartalmú nassolnivalók rágcsálása a legkézenfekvőbb pótcselekvés vagy cigarettapótló. Azok esetében, akik eddig egy-egy étkezést dohányzással helyettesítettek, a leszokáskor értelemszerűen megnő az étkezések száma, és így az elfogyasztott ételek mennyisége is. Mindezek eredményeképpen a vártnál erőteljesebb testsúlynövekedés is felléphet. Ez azonban megelőzhető a fő ékezések közötti rágcsálás és nassolás tudatos tervezésével. Tervezze meg, hogy ilyenkor mit fog enni, és tartson magánál mindig alacsony kalóriatartalmú nassolni valót (pl. gyümölcsöt, sárgarépát) és alacsony kalóriatartalmú innivalót (pl. vizet). A súlygyarapodásban a leszokást követő első három-hat hónap játszik szerepet, tehát csak ezt a rövid időszakot kell átvészelni.

Fontos észben tartani, hogy a dohányzás káros hatásai mellett eltörpül a testsúlynövekedés egészségkárosító hatása. A súlynövekedés pedig a táplálkozási és mozgási szokásokban történő kisebb változtatásokkal megelőzhető vagy mérsékelhető. Ajánlatos azonban betartani a következő sorrendet: első lépésben a dohányzásról való leszokást érdemes célul kitűzni, majd a sikeres hosszú távú leszokást követően kb. hat hónappal érdemes belevágni a testsúly rendezésébe. A leszokás és a fogyókúra együtt túlságosan is megterhelő lehet.

A hangulatingadozások

A nők esetében a végleges leszokást megnehezítik a menstruációs ciklussal is összefüggő hangulatingadozások. Levert, szomorú hangulatban vagy éppen ingerlékenyebb állapotban sokan a cigarettát a hangulat javítására, önmaguk megjutalmazására, „vigasz” gyanánt, vagy éppen a feszültség levezetésére használják.

Ez az érzet ugyanakkor csalóka, hiszen a nikotin egy serkentő szer, a szervezetbe jutva csak fokozza az izgatottságot, a feszültséget. A figyelem elterelésére, a kizökkenésre, az önjutalmazásra pedig a dohányzásnál jóval olcsóbb, egészségesebb és élvezetesebb módok is léteznek.

A menstruációs ciklus

A leszokás sikeressége függhet a menstruációs ciklustól is. A kutatások azt mutatják, hogy a ciklus harmadik és negyedik hetében a megvonási tünetek súlyosabbak lehetnek, mint a ciklus első két hétben. Érdemes a leszokást úgy tervezni, hogy a cigaretta végleges letétele a menstruációs ciklus első két hetére essen, hogy az első napok könnyebbek legyenek.

A dohányzó társak jelenléte

A nők számára kiemelt jelentőségűek a társas kapcsolatok. Így az ő leszokásukat megnehezítheti a közeli hozzátartozók, barátok, barátnők vagy a munkatársak dohányzása. Különösen az élettárs vagy a férj dohányzása lehet komoly akadály. Érthetően nehezebb úgy elköszönni  a dohányzástól, hogy a környezetünk nap mint nap csábításnak tesz ki, vagy ha nem is teljesen tudatosan, de „nyomást gyakorol” a dohányzás irányába.

Ugyanakkor ez a környezet segítséget is nyújthat a leszokásban. Azoknál a nőknél, akik a párral, családtagokkal együtt hagyják abba a dohányzást, megnő annak a valószínűsége, hogy dohányzás nélkül felülkerekednek a nehéz helyzeteken. Ha a családban mégsem akadna senki, aki szintén megpróbálkozna a leszokással, érdemes végiggondolni, kire lehetne még számítani a nehezebb időszakban.

A leszokást nehezítő tényezők a várandósság kapcsán

Számos nő esetében további leszokást nehezítő tényezők merülnek fel a várandósság során.

Szerencsére sok nő egyik pillanatról a másikra le tud mondani a cigarettáról akkor, amikor kiderül a várandóssága. Esetükben a bennük fejlődő másik élet iránt érzett felelősség mindent felülír.

Vannak ugyanakkor olyan dohányzó nők is, akiknek a várandósság ténye ellenére sem olyan egyszerű felhagyni szenvedélyükkel. Egy kutatás szerint a dohányos nők mintegy ötöde folytatja a dohányzást a várandósság alatt is. Az ő leszokásukat súlyos tévhitek akadályozhatják. Sokan gondolják például tévesen azt, hogy dohányzásuk nem gyakorol káros hatást fejlődő kisbabájukra. Szintén gyakori tévhit, hogy a kisebb súlyú baba könnyebb szülést jelent, vagy hogy a leszokás miatti stressznek sokkal erősebb hatása lesz a babára, mint a dohányzásnak.

Mások ugyan tisztában vannak a dohányzás várandósság alatti káros hatásaival, ám azt gondolják, hogy ha a terhesség elején nem sikerült azonnal abbahagyni a dohányzást, akkor már úgyis mindegy, a magzat egészsége már mindenképpen kárt szenvedett.

Kétségtelen, hogy minden egyes terhesség alatt elszívott cigaretta károsítja a magzatot. A cigarettázás hatására csökken a magzat oxigén-ellátása, és ezért a szívének erősebben kell pumpálnia a vért, minden alkalommal, amikor az anya dohányzik. A cigarettafüst továbbá több mint 4000 vegyületet tartalmaz, amelyek közül számos a magzathoz eljutva is kifejti káros hatását.

Minél előbb abbamarad a dohányzás, annál jobb. Ám ha valamilyen oknál fogva csak a terhesség utolsó pár hetében sikerül letenni a cigarettát, már annak is lesznek jótékony hatásai mind a fejlődő baba, mind az anya számára. Azonnal érezhető előny például, hogy kevesebb lesz a várandósság alatti reggeli émelygés. Ezen kívül nagyobb lesz a valószínűsége, hogy problémamentesen alakul a terhesség, illetve hogy egészségesebb lesz a születendő baba. A dohányzás abbahagyása várandósság alatt továbbá hosszú távon, a gyermek későbbi egészségére is jótékony hatást gyakorol.

A nők között sokan vannak, akiknél az egy vagy több terhesség csak átmeneti füstmentességet jelent, és a szoptatás időszaka után szinte azonnal visszaszoknak a cigarettára. Egy kutatás rámutatott, hogy a várandósság kiderülését követően leszokó nők 70%-a visszaesik a szülés utáni 6 hónapon belül. Ebben az érzékeny időszakban a hangulatingadozás és a gyermekgondozás körüli stressz mellett nehezíti a füstmentesség fenntartását az is, hogy sokan az újbóli dohányzástól remélik a szülés előtti testsúlyuk visszanyerését. Ráadásul sokaknál a dohányzás az egyetlen eszköz arra, hogy pihenőt próbáljanak maguknak szakítani a felhalmozódott teendők között és az egyre növekvő felelősség nyomása alatt.

Az egyik legfontosabb, amit egy nő tehet a saját és családja egészsége érdekében, hogy abbahagyja a dohányzást. Ha a leszokás útjában álló akadályok egyedül leküzdhetetlennek tűnnek, érdemes segítségért fordulni, hiszen az megnöveli a siker valószínűségét.