Webinárium szoftver: eszközök kiválasztásának kritériumai

Cégvilág

A webináriumok, videókonferenciák vagy webkonferenciák online szemináriumok vagy webszemináriumok, ahol az előadó és a hallgatóság folytat eszmecserét. A hallgatóság létszáma elérheti a több száz főt is. A webkonferenciák előnye az, hogy a résztvevők a világ bármely részéről bekapcsolódhatnak az előadásba. Manapság egyre több webkonferencia szoftver jelenik meg a piacon. A webkonfereciákat különböző céllal szervezik meg. Az előadás alapú webináriumoknál a cél valamilyen ismeret átadása a hallgatóközönségnek. A marketing webináriumban valamilyen terméket reklámoznak, míg az eladási webináriumban valamilyen termékre vagy programra iratkoznak fel vagy vásárolnak meg. A képzéseken a résztvevők különböző típusú oktatóprogramokat tanulnak meg. A képzéseken a résztvevők különböző országokat képviselhetnek. A találkozók egy speciális típusa a webináriumnak, ahol a felek interaktívan tudnak egymással kommunikálni. Egy további érdekes alkalmazás az élő szerencsejátékok és élő kaszinók működtetése. Az élő kaszinóban a játékosok videókonferencián keresztül játszanak. A Vulkan Vegas mobil casino magyarország az egyik legnépszerűbb élő kaszinó Magyarországon.

WebinarJam

A WebinarJam egy böngésző alapú webinárium, amely nem igényli semmilyen szoftver letöltését és futtatását. A böngésző alapú programok kevésbé megbízhatóak, mint a letöltött programok, mert a fejlesztőknek kevesebb kontrolljuk van a program felett. Az előnyük viszont az, hogy bármely eszközön elérhetők. Használhatók mobiltelefonon, laptopon vagy asztali számítógépen. A Webinar különböző célokra lehet felhasználni. Különböző rendezvények biztosítása, osztályok tanítása, az alkalmazottakkal és ügyfelekkel való kommunikáció biztosítása. A webináriumhoz egy nagyon segítőkész hibakereső áll rendelkezésre. A WebinarJam rendkívül fejlett értesítőrendszerrel rendelkezik, amely emlékezteti a felhasználókat minden következő eseményről.

Zoom

A Zoom egy rendkívül népszerű és vezető videóplatform szolgáltató. A videókonferenciák meglehetősen hasznosnak bizonyultak a koronavírus-járvány idején. A Zoom találkozókat könnyen meg lehet szervezni. A Zoom hátránya egyébként pont abban jelentkezik, hogy nagyon sokan próbálják meg egyszerre használni a programot, és az túlzsúfolttá válik. A Zoom videókonferencián 100 résztvevő 40 perces időkeretben folytathat találkozókat. A Zoom különböző operációs rendszerekkel, mint Windows-sal, iOS, Android, Linux és macOS kompatibilis.

Facebook Live

A Facebook Live lehetővé teszi, hogy élő videó közvetítést biztosítson bárki a mobiltelefonjáról a Facebook használóinak. A Facebook közösségi média felhasználói a számítógépén vagy a mobiltelefonon lévő kamerát használják az élő közvetítéshez. Először a Facebook live mobiltelefonos alkalmazásként indult, de ma már asztali számítógépeken is használhatók.

Youtube Live

A Youtube Live hasonló a Facebbok live élő közvetítéshez. A működése elve a következő: A Google automatikusan felveszi és elmenti az élő közvetítést a felhasználó csatornáján, amit a közvetítés véget ért. Az élő közvetítés kiváló minőségéhez az alábbi technikai követelményeknek kell megfelelni. Az internet csatlakozásnak megbízhatóan kell nagysebességű adatáramlást biztosítania. A számítógépnek nagyteljesítményű processzorral kell rendelkeznie, és a webkamerának és mikrofonnak is teljesíteni kell az elvárásokat. A kamerának megfelelő felbontással kell rendelkeznie.

Cisco Webex

A Cisco Webex egy kiváló videókonferencia eszköz, amivel rendezvényeket, videókonferenciákat szervezhet. Ezenkívül az üzleti életben egy rendkívül hatékony eszköznek bizonyul különböző találkozók lebonyolításánál. A Webex biztosítja lehetőséget, hogy a webinárium alatt böngészőt használjon vagy fájlokat küldjön át. Továbbá a Webexen emoji használhat, hogy kifejezze az érzelmeit. Ezenkívül különböző nyelvek közötti fordítást is biztosítja.

Demio

Demio egy szintén az üzleti világban alkalmazott webkonferencia eszköz. Különböző személyek vagy vállalatok használják arra, hogy a termékeiket reklámozzák. Demio rendkívül könnyen használható. A webinárium eszköznél megkülönböztetünk élő vagy automatikus rendezvényeket. Az automatikus rendezvénynél egy feltöltött videóról vagy egy korábbi videóról van szó. Demio egy böngésző alapú program hasonlóan a WbinarJam-hez. Diasorozatokat és megosztott videókat tölthet fel a Demióban.

Crowdcast

A Crowdcast szintén egy nagyon könnyen használható videókonferencia platform. Kifejezetten ajánlatos azoknak, akik nem rendelkeznek semmilyen komolyabb technikai ismerettel. Könnyen megszervezhető egy rendezvény. Nem kell letöltenie semmilyen szoftvert a használathoz. Kiváló ügyfélszolgálat áll rendelkezésre.

Livestrom

A Livestrom egy szintén az üzleti világban gyakran használt videókonferencia platform, ahol vállalatok hatékony kommunikációs rendszert fejleszthetnek ki. A Livestrom egy böngésző alapú platform hasonlóan a Demio-hoz, vagy a WebinarJam-hez. Fejlett üzenőrendszerrel rendelkezik, amely értelmében minden fontos esemény előtt emlékeztető üzeneteket küld a felhasználóknak.

Egy fontos kérdés a webkonferencián résztvevő személyek személyes vagy egyéb adatainak védelme. A legtöbb webinárium szoftver garantálja a résztvevők adatvédelmét.

A webkonferencián résztvevők hanganyagokat, dokumentumokat és alkalmazásokat oszthatnak meg egymás között. Azaz a verbális kommunikációval párhuzamosan különböző dokumentumokat adhatnak át egymásnak. Például egy előadás jellegű webináriumban különböző ábrákat magyarázhatnak meg egymásnak vagy előzetesen felvett videóanyagokat vagy képernyők tartalmát mutathatják be egymásnak.

Az üzleti világban a vállalatok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy képezzék az alkalmazottakat. A videókonferenciák különösen hatékonynak bizonyulnak erre a célra, mert bárki bekapcsolódhat a világ bármely részéről és teljesen biztonságos a jelenlegi koronavírus járványt szem előtt tartva. A marketing célú webináriumok szintén nagy népszerűségnek örvendenek, ahol különböző gyártó és forgalmazó vállalatok és kereskedők reklámozzák a termékeiket. Ha egy terméket interneten keresztül reklámoznak és a videóanyagot utána feltöltik az internetre, akkor nagyon sok ügyfél találkozhat a termékkel.

A webkonferenciák további előnye, hogy megtakarítja az utazással eltöltött időt. Korábban üzletemberek és reklámügynökök rengeteg időt töltöttek utazással, hogy a termékeket különböző helyszíneken személyesen mutassák be a vásárlóknak. Ez a típusú tevékenység a járvány időszakában nehezen kivitelezhető és nem is elég hatékony. Könnyen ki lehet számítani, hogy hány ügyfelet tud elérni az üzletember egy videókonferencián keresztül és nem is kell utaznia sehova.