Munkavállalás külföldön – kisgyerekkel a családban

Munka

Gyerekeinknek mindannyian a legjobbat szeretnénk adni. Legjobb ételeket, legjobb óvodát, iskolát, legjobb életkörülményeket. Sokan jutunk arra az álláspontra, hogy úgy érezzük, ehhez külföldön adottak inkább a lehetőségek. De hogyan fogjunk bele a külföldi munka keresésébe, ha kisgyerek is van a családban?

Magasabb életszínvonal, minőségi oktatás

A külföldi munkavállalás önmagában is izgalmas és kihívásokkal teli lehetőség, ám ha kisgyerek van a családban, a helyzet még komplexebbé válik. Egy ilyen lépés megváltoztatja nemcsak saját, hanem egész családunk életét.

A külföldre költözés legfőbb motivációja talán mindannyiunk számára a magasabb életszínvonal elérése, ami a család minden tagjának javát szolgálhatja. Magasabb fizetések, jobb egészségügyi ellátás, magasabb színvonalú oktatás – ha családunkkal együtt szeretnénk külföldre költözni, ezek talán a legfontosabb szempontok, amiket mérlegelünk. Természetesen az is fontos, hogy gyerekünk lehetőséget kap arra, hogy egy másik kultúrában nőjön fel és többnyelvű környezetben tanuljon. Ez nemcsak látókörét fogja szélesíteni, hanem segít abban is, hogy elfogadóbb és nyitottabb legyen másokkal szemben.

A külföldön való beilleszkedésnek egyik legfontosabb eleme a nyelvtudás. Míg gyerekeink játszva el fogják sajátítani az új nyelvet, előfordulhat, hogy mi magunk nehézségekbe ütközünk ezen a téren. Ne csüggedjünk, a nyelvtudás gyorsan fejleszthető készség, és indulásnak számos olyan munkakör közül választhatunk, ahol minimális nyelvtudással is elboldogulunk, böngésszünk bátran a nyelvtudás nélkül elérhető ausztriai munkák között is.

Elszakadás a megszokott környezettől

A család külföldre költözése esetén talán az egyik legfőbb problémát a megszokott környezettől, barátoktól, ismerős közegtől való elszakadás jelentheti. Kisgyermekek esetében ez fokozott nehézséget jelenthet, hiszen egy kisgyerek számára nagyon fontos a megszokott, kiszámítható környezet, a keretek, az ebből való kiszakadás előre nem jósolható viselkedési problémákat is eredményezhet. A gyerekeknek új óvodát, iskolát kell kezdeniük, új barátokat szerezniük és alkalmazkodniuk kell a megváltozott életmódhoz és az eltérő kultúrához is. Ez időbe telhet és nehézségeket jelenthet mind a szülők, mind a gyerekek számára. Bár a szűkebb család együtt marad, a gyerekek számára érzelmi megpróbáltatást jelenthet a család egyéb tagjaitól, nagyszülőktől való elszakadás, a kapcsolat fenntartásának nehézsége.

Anyagilag is kihívásokkal szembesülhetünk, még a biztató kilátások ellenére is. A külföldre költözés és a család új életének megkezdése komoly pénzügyi terhet jelenthet, fontos, hogy rendelkezzünk tartalékokkal az átmeneti helyzet leküzdéséhez. A megélhetés költségei, adózási szabályok is országonként eltérőek lehetnek, ezért elengedhetetlen, hogy döntésünk előtt ezekről részletesen tájékozódjunk. Ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjunk hozni, ugyanezeket az információkat a hazai viszonyokra vetítve is mérjük fel, nettó bérünk kiszámításához a Profession bérkalkulátorát is használhatjuk.

Erősebb kötelék

A külföldi élmények segíthetnek, hogy családunk összetartóbbá váljon és szorosabb kapcsolatot építsünk ki egymással. Az új kihívások, az egymásra utaltság, az élmények közös megélése erősítheti a családi kötelékeket és segíthet szilárdabbá tenni a családtagok közötti bizalmat és támogatást. Fontos azonban, hogy a család minden tagja szemszögéből mérlegeljük a várható előnyöket és hátrányokat, hogy mindenki számára pozitív élmény legyen az új környezetben történő alkalmazkodás.