egeszsegipar

Keresett szakmák az egészségügyben és a wellness iparban

Munka

A turizmus, aktív pihenés reflektorfénybe kerülésével, az egészségmegőrzés is életformává vált. Ez a tény átalakította és megnövelte mind az egészségügy mind a gyógy szolgáltatók munkaerőigényét. Sokan gondolják úgy, hogy a fizioterápiás asszisztens, vagy regeneráló balneoterápiás masszőr végzettséggel hosszú távú munkalehetőséget biztosíthatnak maguknak. Ezt az elképzelés támogatja, hogy sokoldalúan el lehet helyezkedni, mivel egyre több a magán egészségügyi központ, és gyógyfürdő keres szakembert.

Magyarországon már igen korán felfedezték a gyógyvizek hatását. Hazánkban az első fürdőket a Római Birodalom idején építették, mikor még Pannónia a rómaiak fennhatósága alá tartozott. Már ekkor közfürdőt építettek külön a római légionáriusok, és külön a civil lakosság részére. A fürdőkultúra fejlődése a következő évszázadokban sem állt meg. Az Árpád-házi királyok uralkodása idején is előszeretettel használták a gyógyító hatású meleg vizű forrásokat. A mai Veli bej, a Király és a Rudas fürdőbe lépve csodás időutazásban lehet részünk, és az építészeti remekek igazolják azt a tényt, amely szerint a török hódoltság idején Buda volt Bizánc mellett a legfontosabb török fürdőváros.

Visszatérve a jelenhez az utóbbi évekre jellemző, hogy a wellness hotelek, gyógy-szállók, kastélyszállók, különösen a hosszú hétvégék alatt teltházzal üzemelnek. A magyar családok körében igen népszerűek, viszont a magyar vendégek választási preferenciájában a melegvizes medence a legfontosabb szolgáltatás, de nem sokkal marad le a masszázs kedveltsége sem. Jellemzően a magyar vendégek részére a szaunázás még nem egészen felfedezett illetve inkább lazulást és pihenést biztosító programokat, és szolgáltatásokat keresnek.

Az igényekhez igazodva a balneoterápiás masszőrök megtanulják az izmok lazítását, fájdalmak csökkentését és elsajátíthatnak a ma igen népszerű hammam, cellulit, és akár méz-csokoládé masszázs technikákat is. Ugyanakkor sportolók egészség megőrzésében, sportsérüléseket követő rehabilitációs munkában is részt vehetnek.