külföldi munkaerő

Így találj hatékonyan külföldi munkaerőt

Munka

A cégeknek egyre nagyobb problémát okoz a hazai munkaerőhiány, a szakértők szerint elkerülhetetlen a külföldi munkaerő intenzív bevonása, amely évente harminc-negyvenezer főt jelenthet. Az új szabályozás január elsején lépett hatályba, és dinamikus növekedést hozhat a magasabb képzettséget igénylő szellemi pozíciókban is. A toborzási folyamatban nemcsak a gyorsaság, hanem a hatékonyság is fontos, ezért jó megoldás egy tapasztalattal rendelkező HR szolgáltató céget megbízni a folyamat lebonyolításával.

Miért van szükség külföldi munkaerőre?

Az elmúlt években egyre nagyobb problémát okoz a cégeknek a munkaerőhiány kezelése, amely egyre jobban érződik a gazdaság teljesítményén is.  Ha a cégek nem találnak mielőbb hatékony megoldást, az számos negatív következménnyel járhat, például a növekedés lassulásával, vagy a leállásával lehet számolni, és súlyos esetben a vállalat fennmaradása is múlhat rajta.

Miért nem hazai munkaerőtartalékból válogatnak?

Hogy miért nem a hazai munkaerő toborzására kerül a hangsúly, annak számos oka van.

Mennyiségi hiány

Egyrészt a hazai munkaképes lakosság száma egyre csökken, de jelentős az elvándorlás is.

Minőségi hiány

Ugyanakkor a maradék, azaz a tartósan munkanélküliek nem integrálhatók gyorsan, hatékonyan és olcsón a munkaerőpiacra. A probléma sajnos nem új, és nagyjából pár százezer főt jelent.

Míg a tartósan munkanélküliek életviteli, mentális és egyéb problémák miatt nem foghatók könnyen hadra, addig a fiatalok számára nem vonzó a fizikai munka még a felkínált magas bér ellenére sem.

Magas fluktuáció

A munkaügyi kirendeltségek hiába közvetítenek rendszeresen – pár százfős közvetítés során még a szakképesítést nem igénylő munkakörökbe is alig válik be pár ember –, és a hatalmas fluktuáció miatt lehetetlenné válik a munkafolyamat tervezése. Ezért a jövőben elkerülhetetlen a külföldi munkaerő intenzív bevonása.

Kisebb cégek számára nem opció a robotizáció

Míg a nagy és a közepes vállalatok hosszabb távon (10 év) képesek kiváltani az emberi munkaerőt, és fokozni tudják a termelékenységüket, addig ez a kis cégekre nem igaz.

Új szabályozás, ami dinamikus növekedést hoz a szellemi pozíciókban is

Az év elején hatályba lépett kormányrendelet teljesen átírhatja a munkaerőpiaci viszonyokat, és a jövőben – a fizikai munkakörök mellett – egyre több külföldi (harmadik országbeli) munkaerőre lesz szükség a magasabb képzettséget igénylő munkakörökbe is. A következő szektorokban várható dinamikus növekedés: gyáripar, IT/mérnöki munkák, építőipar, fuvarozás, szállítás, logisztika, vendéglátás, és takarítás.

külföldi munkaerő kölcsönzés

Hogyan találjunk hatékonyan külföldi munkaerőt?

A szakértők szerint évente legalább harminc-negyvenezer fő pótlása válik szükségessé, és jelentős lépéshátrányba kerülhetnek azok a cégek, akik nem nyitnak alternatív lehetőségek – nevezetesen a külföldi munkaerő alkalmazása irányába. A harmadik országbeli munkaerőn zömmel ukrán, és az ázsiai (indonéz, fülöp-szigeteki, indiai) munkavállalókat értjük, de emelkedik a vietnámi, mongol, kirgiz munkavállalók száma is. Egyre több a pozitív visszajelzés az ázsiai munkaerővel kapcsolatban, ami sok cégvezetőt indít arra, hogy az égető problémát – másokhoz hasonlóan – külföldi munkaerő bevonásával kezelje.

Miért érdemes szakértőt megbízni a külföldi munkaerő bevonásával?

Számos érv szól amellett, hogy egy tapasztalattal rendelkező HR szolgáltató céget kell megbízni a toborzási folyamat lebonyolításával. Azok a munkaerő-kölcsönzők, akik átestek a minősítési eljáráson „Minősített foglalkoztatóként” maximum két éves szerződéssel, gyorsított adminisztráció keretében hozhatnak be az EU-n kívülről vendégmunkásokat. A szolgáltatás keretében magas színvonalon látják el a szerteágazó feladatokat, a toborzással és a munkaerővel kapcsolatos adminisztratív teendőket.

Mitől lesz hatékony és gyors toborzási folyamat?

Laikusként sokan azt feltételezik, hogy a külföldi munkaerő szállítása, elszállásolása, valamint a munkaerővel kapcsolatos adminisztratív teendők igénylik a legnagyobb odafigyelést. Pedig a kulcsmomentum a toborzás, amelybe beletartozik az igények felmérése, a pozíciók meghatározása, és a célország kiválasztása egyaránt. A toborzási folyamatban komoly szerepe van az interjúztatásnak, az előszűrésnek, valamint az elvárásoknak megfelelő, egészséges munkaerő kiválasztásában.