torokfájás

Hogy enyhítsük a torokfájást?

Egészség

A torokfájás minden időszakban jelentkezhet – egyszer az alacsony hőmérséklet, máskor a munkahelyi klíma okozza. Mit tehetünk ellene?

Sok esetben a torokfájás – ha nem tart sokáig és nem különösen erős – nem igényel speciális gyógymódot és hagyományos otthoni módszerekkel kezelhető. Azonban ha a fájdalom egyre intenzívebbé válik és más tünetek is kísérik (kiütések, láz, nehéz légzés, gennyes és duzzadt nyirokcsomók), orvoshoz kell fordulni.

A torokfájás lehet pillanatnyi jelenség is, okozhatja a hirtelen bekövetkező hőmérséklet változás. Azonban gyakran vírusos fertőzés váltja ki, vagy egy általános megfázás egyik korai jele lehet. Mivel az antibiotikumok nem győzik le a vírusokat, a gyógyításon kívül más helyi fájdalomcsillapításra is szükség van. Erre kiválóan alkalmasak a szopogatható tabletták és pirulák, de a fertőzés legyőzéséhez bevethetünk számos házi praktikát is. Ezek közé tartozik: gargarizálás sózott langyos vízzel vagy más fűszeres főzettel, ilyen a bodzavirág, hárs, zsálya; meleg de nem forró italok fogyasztása, elsősorban tej mézzel és fokhagymával; inhalálás, ami enyhíti a fájdalmat és nedvesíti a torkot. Hatékonynak bizonyulhatnak egyes borogatások, például ecetes vízzel.

A torokfájást okozhatja gyulladás, azaz bakteriális eredetű fertőzés. Ilyenkor a tünetek erősebbek és a fájdalom is intenzívebb. Felléphet mellette láz, gyakran nyirokcsomó duzzadás. Ilyen esetben feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk, aki megfelelő antibiotikumot ír fel a panaszunkra. De a gyógyulást magunk is gyorsíthatjuk borogatással és öblögetéssel.