nagy meténg

Évelő virágok ültetése

Kert

Az évelő növényeket akár egész évben kiültethetjük, ha fagymentes az idő, és nem nagyon nedves a föld. Legfőképpen márciustól májusig és szeptember, októberben.

A kellően gyomtalanított talajt mélyen fellazítjuk (elég ásóvillával, nem szükséges felásni), esetleg komposzttal feljavítjuk.

Ültetés előtt cserepestől állítsuk pár órára vízbe a növényt. A cserepeket eltávolítva, az esetleges túlzott gyökérzettel átszőtt földlabdát késsel oldalról bevagdalva, helyezzük az ültetési helyre úgy, hogy a cserépben lévő földmagasság essen egyvonalba a föld felszínével. A földbe beigazított növényt erősen be kell locsolni, majd utána pár napig minden este locsoljuk meg.

A virágágyakat területi adottságtól és ízlésünktől függően alakítsuk ki. Arra ügyeljünk, hogy ne túl sűrűn ültessük a növényeket, mert a fejlődésük nem lesz megfelelő. Kisebb növényeket 20 cm-re, közepeseket 30-40 cm-re, míg a nagyobbakat akár 50-60 cm-re ültessük egymástól. Ültetésnél figyeljünk arra, hogy a növény milyen fény és talaj viszonyok között érzi jól magát.

A magas, nehéz virágzatú évelőket támasszuk meg. Erős növekedésűeket pár évente osszuk szét. A szoliter évelőket lehetőleg minél tovább egy helyen hagyjuk. Az évelők általában télállóak, de az érzékenyebbeket nagy hidegek beállta előtt takarjuk le fenyőgallyakkal.